ghid1.gif (733 bytes) infotitlu.gif (651 bytes)
  
Cladiri simbol din Bucuresti - in stadiul de finisare    
ADEVARUL -  29. 05. 2003

Ministerul Culturii a facut, ieri, un traseu pe santiere pentru jurnalisti

Conferinta de presa in care jurnalistii au fost anuntati inca de la inceput ca nu au voie sa puna nici o intrebare. S-a intamplat ieri dimineata, la sediul Ministerului Culturii si Cultelor, iar cel care a avut aceasta idee a fost insusi ministrul Razvan Theodorescu.
De mirare, mai ales ca "adunarea" jurnalistilor la minister avea un scop nobil: prezentarea stadiului lucrarilor de restaurare a unor monumente din Bucuresti.
Iar monumentele sunt unele dintre cele "cu greutate" pentru Bucuresti: Ateneul Roman, Muzeul Colectiilor de Arta (lucrarile de restaurare sunt executate de Aedificia Carpati) si viitorul sediu al MCC, din incinta Muzeului Satului (firma angajata este Romconstruct).
Dupa o tacere de ani, dupa raspunsuri evazive si vesnica scuza: "nu sunt bani", dupa ce la multe probleme serioase semnalate de presa, in ceea ce priveste starea monumentelor, se raspundea fie cu indiferenta, fie cu vesnicul: "in curand se va face ceva", iata ca ministerul iese la lumina, prezinta doar ceea ce ii convine, intr-un mod total "democratic" si nu raspunde la intrebari, pentru ca toate informatiile necesare "le aveti in mapele de presa".
Urmatorul pas: pe santier. La Ateneul Roman, lucrarile au vizat sala mare de concerte si cupola (valoarea totala este de 5 milioane de euro), la Muzeul Colectiilor de Arta, a fost consolidat si restaurat corpul A de cladire (valoarea totala a lucrarilor din 2000, de cand au fost demarate, pana in prezent, aproximativ 35 miliarde de lei) si la noul sediu al MCC (au fost investiti pana acum, pentru intregul imobil, 45 miliarde de lei, aceeasi suma fiind necesara si pentru lucrarile de finisare).
Toate lucrarile se vor incheia anul acesta: Ateneul pana in luna august, pentru a permite organizarea Festivalului International "George Enescu", Muzeul Colectiilor pana in luna septembrie, in luna noiembrie urmand sa fie deschisa o expozitie ce va cuprinde 16 din cele 43 de colectii pe care le detine muzeul, iar sediul MCC pana in luna decembrie.
Cum orice lucru, oricat de bun ar fi, cere sacrificii, de la toamna vom avea colectii intr-un loc care merita sa adaposteasca acele valori, dar nu vom mai avea Catacomba. In acest corp de cladire vor fi doar expozitii permanente, expozitiile temporare urmand sa fie gazduite de celelalte doua corpuri, a caror restaurare va incepe in 2004.
Si inca o pierdere-castig de data aceasta: va disparea asa-zisul parc de distractii din Herastrau, acel spatiu urmand sa fie dat Muzeului Satului, dupa cum a declarat Gheoghe Balasoiu, directorul administrativ al muzeului.
Sa speram ca in noul sediu al MCC, mai aerisit si mai adecvat, actiunile care sa aiba in vedere problemele culturale sa fie numeroase, iar transparenta sa fie una adevarata, nu una de fatada.

 

 

 

29 May 2003