Clădirile instant, ridicate peste noapte, par desprinse din scenariul unui S.F. Cu toate acestea, se întâmplă în China. Constructorii chinezi au reuşit să ridice o clădire de trei etaje în doar nouă zile, în condiţiile în care termenul de construcţie era de un an.

24758-cladiri_instant_96126400.jpgIniţial, constructorii au vrut să finaalizeze structura principală în 24 de ore, dar ploaia torenţială, o problemă de livrare şi o sărbătoare naţională au întârziat termenul.

Compania foloseşte un sistem inovativ de producere a unor module prefabricate care permit construirea clădirilor cu viteza luminii. Mai mult de atât, tehnologia folosită este ecologică.

"Întregul proces este extrem de simplu şi nu este nevoie de muncitori foarte experimentaţi. Este ca şi cum un copil s-ar juca cu nişte cuburi pentru a construi o casă." XIAO CHANGGENG - directorul proiectului.

Procesul de construcţie a unui edificiu se realizează, în proporţie de 93%, în două fabrici imense unde muncitorii unesc modulele şi le acoperă cu cinci centimetri de beton.

În decembrie, compania a înălţat un hotel de 30 de etaje în doar 15 zile. Proprietarul companiei are, însă, planuri mult mai mari: până la sfârşitul acestui an, el vrea să construiască o clădire de 220 de etaje în doar patru luni, folosind acelaşi sistem modular şi 2.000 de muncitori.

Acest tip de construcţii foloseşte doar o cincime din energia consumată de clădirile convenţionale şi poate rezista la cutremure majore, cu magnitudine de până la nouă grade.

 

Sursa

15 May 2012