Statutul de reper urban detinut de o cladire noua – distinctia suprema

Cladiri deosebite din BucurestiAsezarile urbane ale ultimului secol sunt definite, fiecare in parte, de detalii dintre cele mai diverse. Farmecul de epoca al cladirilor istorice se imbina, astazi, in toate capitalele lumii, cu impozanta unor cladiri moderne, complexe, care sfideaza normele de arhitectura ale trecutului si care impresioneaza trecatorii.

Arhitectura bucuresteana de dupa ’90 are putine elemente spectaculoase, dar unele dintre acestea au fost destul de impresionante ca sa devina, in scurt timp, repere urbane. Astfel, bucurestenii nu se mai intalnesc la Crucea Mileniului, ci la Charles de Gaulle Plaza, asa cum nu-si mai iau ca punct de reper Piata Victoriei, ci cladirile BRD Tower sau  Tower Center International, cea mai inalta din oras.

Dupa sute de discutii despre degradarea versus improspatarea peisajului bucurestean, acesti uriasi din otel si sticla s-au ridicat in toate zonele orasului si au reusit, in scurt timp, sa devina parte integranta a acestuia. Multe dintre aceste cladiri sunt doar otel si sticla, in schimb altele – cateva  deocamdata – au reusit, prin unicitatea stilului, sa fie acceptate si chiar iubite de bucuresteni.

Criteriile dupa care consideram frumoasa o cladire moderna

Pentru ca n-au parfumul vremurilor de altadata si pentru ca venim dupa o perioada in care valorile si cladirile reprezentative ne-au fost ingropate, am acceptat cu greu otelul si sticla drept frumos. Cu toate astea, valori precum « nou », « deosebit », « impunator », « special » au reusit sa se clasifice drept frumos si in aceasta categorie intra, din diverse motive, mai multe cladiri noi din Bucuresti.

Bucharest Tower Center   sau Tower Center International, cea mai inalta cladire din Romania, care masoara 120 m pe  22  de niveluri, vegheaza astazi zona pietei Victoriei si i-a facut repede pe oameni sa fie mandri de acest record de inaltime. Arhitectura cladirii, in ciuda nucleului excentric de pe latura sudica, nu este una agresiva, astfel incat s-a adaptat repede la peisajul urban.

O alta cladire controversata la vremea ei este EUROPE HOUSE  de pe Calea Victoriei, un munte de sticla amplasat in continuarea unor cladiri din perioada interbelica, a caror convietuire era greu de imaginat initial. Acest imobil, grandios daca luam in calcul suprafetele desfasurate, impresioneaza, mai ales, prin simplitate, sub forma unui dreptunghi de sticla, in spatele caruia au fost plasate, timid dar viguros, celelelalte suprafete utile. Dupa cativa ani in care ne-am obisnuit cu gandul, Europe House face trecerea dintre nou si vechi in chiar centrul Bucurestiului.

"Charles de Gaulle" Business Center este considerata de multi dintre arhitecti, dar si de marele public, cea mai frumoasa dintre cladirile moderne ale Bucurestiului. Situata intre o zona de cladiri de birouri si una de locuinte ante si post belice, Charles de Gaulle Plaza a captivat prin unicitatea stilului, dar si prin inaltime, devenind repede atat un punct de reper cat si un exemplu grandios de arta contemporana. Faima cladirii, devenita punct de intalnire mai ales in zilele de lucru, are, probabil, o legatura si cu situarea « pe colt », reflex al orasului premodern. Insa astazi, pe colt in Piata Charles de Gaulle nu mai gasim o bacanie, ci un turn imens, din otel si sticla, din varful caruia mai marii companiilor internationale ne vad pe noi, trecatorii, ca pe niste furnici.

20 August 2009