Deşi valorează fiecare zeci, sute de mii sau chiar milioane de euro, disputele juridice sau lipsa banilor au transformat mii de ruine din Bucureşti din surse de profit în focare de infecţie.

18569-rtemagicc_poza_16jpgj.pgConstrucţii începute înainte de 1990 şi neterminate nici în ziua de azi. Clădiri ridicate în ultimii ani şi nefinalizate din varii motive (de cele mai multe ori, pentru că dezvoltatorii au rămas fără bani). Dar mai ales imobile vechi, care nu au reuşit încă să-şi capete un statut juridic clar după ce peste ele au trecut, pe rând, tăvălugul naţionalizării şi haosul retrocedărilor.

Potrivit ultimelor date, în Bucureşti sunt în lucru peste 42.400 de dosare de retrocedare în baza Legii nr. 10/2001. În cei zece ani care au trecut de la adoptarea acesteia, au fost emise doar 13.800 de dispoziţii de retrocedare şi au avut loc efectiv numai 2.971 de puneri în posesie.

Este clar că dosarele de revendicare încă nerezolvate nu se referă la un număr egal de clădiri. Unele vizează terenuri, altele doar un apartament, iar unele se suprapun (pentru aceeaşi proprietate se luptă mai multe persoane).

Cu toate acestea, se poate estima că numărul clădirilor lăsate în paragină în Bucureşti din cauza situaţiei legale incerte este de ordinul miilor. Iar multe dintre acestea s-au transformat în adăposturi pentru oamenii străzii sau în depozite improvizate de gunoi. Primarul general Sorin Oprescu spunea recent că a identificat 176 de clădiri „insalubre" în Bucureşti. „Cu unele nu se mai poate face nimic, dar altele pot fi recuperate. Există unele proiecte care vizează reabilitarea lor, dar cam timide, deocamdată", a arătat edilul.

O aparentă şansă pentru impulsionarea­ reabilitării construcţiilor părăsite ar putea fi aşa-numita lege a faţadelor. „Pe lângă pericolul reprezentat, faţadele deteriorate afectează calitatea mediului urban şi reduc interesul social, economic şi turistic al zonelor afectate", a explicat ministrul Elena Udrea, iniţiatoarea proiectului. Acesta a fost respins de Senat în 18 mai, însă Camera Deputaţilor are decizia finală în acest caz. Din păcate, deşi generoase, prevederile legii se vor aplica doar dacă Guvernul va avea bani pentru a subvenţiona reabilitările. În plus, revine aceeaşi întrebare: ce se întâmplă cu imobilele fără proprietar cert?


Sursa

26 May 2011