O clădire de 5000 de metri pătraţi care nu numai să asigure energia necesară zilnic tuturor angajaţilor, dar să şi stocheze surplusul - este un proiect ce a fost inaugurat, zilele acestea, la Dijon, în Franţa, relatează Le Figaro.

Clădire de birouri de 5000 mp, care se „întreţine” singurăTurnul Elithis, cum a fost botezat, este rezultatul unei îmbinări bine calculate între mai multe elemente: materiale izolante, orientare a clădirii, tehnologii ce economisesc energia.

Costul realizării unei astfel de clădiri nu a fost exorbitant: 1500 de euro pe metrul pătrat, ceea ce ar însemna „preţul pieţei" în Franţa. Însă facilităţile de care dispune vor permite economisirea de 30 de euro pe metru pătrat în fiecare an, adică 115.000 de euro anual pentru întregul turn, spune Thierry Bièvre, preşedintele companiei de construcţii care a realizat proiectul (după şase luni de cercetări şi un an şi jumătate construcţia).

Care ar fi însă aceste facilităţi? În pereţi au fost implantate folii de celuloză izolatoare, groase de 12 centimetri, iar ferestrele au rând dublu de geamuri, între ele existând gaz argon. Mai mult, geamul de la exterior este reflectorizant, iar faţada dispune de un sistem sofisticat de ventilare, ceea ce reduce mult din intensitatea razelor solare în timpul verii. Clădirea nu are nevoie nici de foarte multă apă, deoarece captează apa de ploaie şi o filtrează pentru a alimenta grupurile sanitare.

 Evitarea cu orice preţ a climatizării

Fiecare detaliu a fost gândit şi inserat cu precizie în ansamblu: de la orientarea, forma clădirii (cilindrică, formă ce permite ea însăşi economisirea a 30% din energia necesară), limitarea înălţimii etajelor, până la structura clădirii (ce îmbină betonul, oţelul, lemnul şi sticla) şi până la izolarea termică exterioară şi senzori care comandă oprirea tuturor aparatelor electrice şi electronice când nu detectează prezenţa umană.

 

Sursa

15 April 2009