0-1175-2402140453_formula3ii7071.jpgPe terenul Primăriei Snagov, situat chiar lângă viitoarea autostradă Bucureşti -Braşov, se va construi un centru comercial.

Aşa-zisul viitor circuit de Formula 3 care ar urma să fie construit la Snagov este, în realitate, un mare tun imobiliar. Promovat cu mare tam-tam şi adoptat prin referendum, proiectul este plin de găselniţe de ordin juridic, în spatele cărora se ascunde, de fapt, construirea unei zone comerciale.

Interesul sporit faţă de terenul respectiv, aflat în proprietatea Primăriei Snagov, este dat de faptul că acele 56 de hectare sunt situate chiar lângă viitoarea autostradă Bucureşti - Braşov.

Sătenii din Snagov au mers, duminica trecută, la urne cu gândul că votează pentru construirea unui circuit de Formula 3 în localitatea natală. Ideea a fost promovată şi întreţinută de edilii din Snagov. Aceştia ­le-au promis oamenilor că se vor îmbogăţi peste noapte, odată ce, în loc de islazul comunal pe care să-şi pască vacile, va „răsări" un circuit unde să poată urmări piloţi despre care auziseră doar pe la televizor.

Aşa se face că referendumul a trecut, iar localnicii au decis să renunţe, de bunăvoie, la islazul comunal, în favoarea unei firme care ar urma să ridice pista de Formula 3, în asociere cu Primăria Snagov, proprietar al terenului.


Întrebare-capcană la vot

Realitatea este însă cu totul alta, iar în spatele aşa-zisului circuit de Formula 3 se ascunde un megatun imobiliar. Prima suspiciune este dată chiar de conţinutul întrebării care a fost tipărită pe buletinul de vot: „Sunteţi de acord cu schimbarea categoriei de folosinţă a unei suprafeţe de 56 de ha din islazul comunal în categoria de folosinţă curţi-construcţii?".

Deci, nici vorbă despre vreun circuit de Formula 3! Mulţi dintre sătenii din Snagov care au votat duminica trecută nu au stat să analizeze însă sensul, forma sau conţinutul întrebării. S-au bazat pe promisiunile edililor, ba chiar au dat interviuri, mândrindu-se că în loc de islaz vor avea circuit de Formula 3.


Hotărâre în baza unor rapoarte inexistente

Referendumul a fost decis prin hotărâre de Consiliu Local, în urma unei „Expuneri de Motive" a primarului Apostol Muşat, dar şi în baza „Raportului compartimentului de specialitate şi a Raportului de Avizare al Comisiei de specialitate a Consiliului Local Snagov".

Acte specificate, negru pe alb, chiar în hotărârea cu pricina a Consiliului Local. În realitate însă, primarul Apostol Muşat susţine că „nu există niciun raport, deoarece specialiştii au spus că nu pot întocmi niciun raport, atâta vreme cât terenul este, încă, islaz comunal".

În concluzie, ho­tă­rârea Consiliu­lui Lo­cal de a convoca referendum a fost adoptată în baza unor rapoarte despre care se menţionează chiar în conţinutul ei, dar care, în rea­litate, nu există.


Nici primarul nu este clar

Nici măcar în „Expunerea de Motive" a primarului Apostol Muşat nu se specifică, negru pe alb, nimic despre vreun circuit de Formula 3, care să fie creditat de vreo instituţie internaţională care să fie măcar coorganizator al competiţiei: „Având în vedere intenţia Primăriei comunei Snagov de a concesiona o suprafaţă de 56 hectare teren, amplasată în apropierea viitoarei autostrăzi Bucureşti - Ploieşti, în vederea construirii pe această suprafaţă (atenţie! - n.r.) a unui complex comercial - centru de modă, turism şi industrie - specializat în vânzări de articole de modă de înaltă calitate şi preţuri reduse, cât şi a unui circuit pentru curse auto, săli de expoziţie pentru prezentări ca Târgul Anual de Automobile, lansări de mărci noi de maşini, concursuri auto (...)".

Se vorbeşte totuşi, printre multe altele, despre „un circuit pentru curse auto", dar nici vorbă despre alte detalii, clarificări, asigurări din partea unor instituţii care organizează sau măcar colaborează pentru realizarea Formulei 3. În schimb, se oferă numeroase detalii despre un viitor „complex comercial", planuri mai apropiate, ce-i drept, de realitate.

Constructorul este concis: „O afacere particulară"

În încercarea de a ne convinge de bunele sale intenţii, primarul Apostol Muşat îl contactează, telefonic, pe reprezentantul firmei care ar urma să ridice aşa-zisul circuit de Formula 3, South Pacific Group SRL Bucureşti, George Prelea. Acesta lămureşte de deplin situaţia: aşa cum am anticipat, nici vorbă despre un circuit acreditat pentru Formula 3, ci despre „o afacere particulară". Concret, George Prelea i-a transmis sec primarului Apostol Muşat: „Nu, greşeala este interpretarea sau înţelegerea lor.

Noi nu facem nimic cu niciun fel de federaţie. Asta este o afacere particulară. Este o afacere particulară, între noi şi dumneavoastră, şi ţinem acolo numai evenimente care noi le vrem. Noi nu cerem ajutor, nu spunem că facem Formula 1, nu spunem că facem Formula 3 sau 10 sau 15. (...) Vom face acolo, cu ACR, de exemplu, poate şi Cupa României".

În concluzie, sătenii din Snagov au renunţat de bunăvoie la islazul comunal pentru ridicarea unui centru comercial, la numai câteva sute de metri distanţă de locul prin care va trece viitoarea autostradă Bucureşti - Braşov.

Sursa

7 februarie 2008