Trei din zece ghirlande luminoase de Crăciun prezintă un risc evident şi direct de incendiu şi de electrocutare, potrivit unui raport comun de monitorizare a pieţei derulat de Comisia Europeană şi autorităţile din Ungaria, Germania, Slovacia, Slovenia şi Olanda.

sursa: www.designdecorativ.roAstfel, la circa 30% din ghirlandele luminoase examinate s-au constatat probleme grave de neconformitate, care prezintă riscuri mari de electrocutare şi de incendiu. În general, acestea provin din nerespectarea prevederilor tehnice de siguranţă în cursul fabricării, de exemplu, a prizelor de curent, clemelor de fixare a cablurilor, cablajelor, izolaţiei sau protecţiei împotriva electrocutării.

În plus, la alte 40% dintre ghirlandele luminoase testate au fost constatate probleme mai puţin grave de neconformitate, respectiv deficienţe care nu pun imediat în pericol siguranţa utilizatorului.

În ce priveşte originea produselor periculoase, aproximativ 41% din cele 196 de eşantioane testate proveneau din China.

"Dacă intenţionează să ţină luminile aprinse de Crăciun, consumatorii trebuie să aibă încredere că nu se fac compromisuri în privinţa siguranţei produselor. Raportul în cauză reprezintă o punere în gardă. Autorităţile naţionale şi sectorul industrial trebuie să-şi dubleze eforturile pentru a completa lacunele şi neregulile care au drept consecinţă punerea pe piaţă şi introducerea în locuinţe a unor produse de proastă calitate", a declarat comisarul european pentru protecţia consumatorilor, Meglena Kuneva citat de NewsIn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 December 2009