0-558-84834405.jpgSuprafaţa de teren tranzacţionată în Bucureşti în 2006, ţinând cont doar de tranzacţiile mari, se situează în jurul a 500.000 metri pătraţi şi include terenurile din interiorul zonei construite a oraşului achiziţionate pentru proiecte rezidenţiale, susţin analiştii imobiliari ai companiei Colliers.

Cererea pentru terenuri a venit în special de la dezvoltatorii de ansambluri rezidenţiale, interesaţi să-şi asigure locaţii pentru proiecte viitoare adresate clasei medii, potrivit analiştilor imobiliari. Cererea de terenuri a continuat să depăşească pe parcursul anului trecut oferta existentă pe piaţă, fapt care a determinat creşterea preţurilor chiar cu sută la sută în unele zone.

"Majoritatea noilor dezvolatori de proiecte rezidenţiale care intră pe piaţă vin în general din Israel şi Spania şi beneficiază de know-how-ul şi experienţa câştigată în decursul ultimilor ani. Execedentul de capital al acestor companii acumulat în perioade favorabile pe pieţele locale a fost direcţionat către pieţe emergente, printre care şi România", au declarat reprezentanţii Colliers. În condiţiile în care preţurile cresc în fiecare trimestru, cei mai mulţi s-au grăbit să achiziţioneze terenurile cât mai repede posibil pentru a evita o creştere viitoare, au adăugat aceştia.

Creşteri de până la 100% în zone ca Trafic Greu şi Pipera

Potrivit unei analize de piaţă a companiei imobiliare, preţurile au crescut constant pe tot parcursul anului 2006, în medie cu 30–40% faţă de începutul anului, cu variaţii de la zonă la zonă. Pentru tranzacţiile mari, de peste şase hectare, preţul mediu s-a situat în jurul valorii de 400–500 euro/mp. Cele mai mari modificări de preţ s-au înregistrat în zona Trafic Greu, cu o creştere de aproximativ 100% în 2006 – de la 220–250 euro/mp la 500–600 euro/mp. Pipera a avut, în mod similar, o evoluţie asemănătoare, creşterile fiind de la 250–350 euro/mp la 500–700 euro/mp.

"În anul 2006 s-au înregistrat câteva tranzacţii cu valori de 20–30 de milioane euro, destul de rare pe piaţa românească până anul trecut. Cu toate acestea, cererea de terenuri în capitală va rămâne în continuare ridicată datorită lipsurilor, mai ales pe segmentele rezidenţial şi comercial. Zone considerate în trecut ca fiind neatractive, Nord-Vest (Bucureştii Noi, Chitila, Odăi), Centru-Est (Gara Obor, Sălăjan) şi Sud (Rahova şi chiar Ferentari), pot să ofere potenţial mare pentru dezvoltare", au conchis analiştii imobiliari de la Colliers, care estimează că preţurile vor continua să crească într-un ritm similar anului 2006, cu o medie de 20–40%, putând atinge chiar 100% în zonele nedezvoltate în prezent.

Colliers International este un parteneriat de companii de consultanţă imobiliară ce operează prin 240 birouri în 51 de ţări. Partenerul principal este Colliers Macaulay Nicolls Inc. (CMN) cu sediul în Vancouver, Canada. În Europa Centrală şi de Est, Colliers International furnizează servicii în România, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Rusia, Ucraina, Bulgaria, Serbia şi Muntenegru.

Sursa

18 June 2007