Creşterea şomajului şi procedura facilă de declarare a insolvenţei ar putea duce la o deteriorare şi mai accentuată a portofoliilor de credite. Nicolae Cinteză, directorul direcţiei de supraveghere din cadrul Băncii Naţionale a României (BNR), spune că există temeri la nivelul sectorului bancar privind evoluţia celor doi indicatori.

sursa: http://www.mediafaxtalks.roVedeţi, tendinţa a fost clară de deteriorare. Sunt puţin îngrijorat, şi la fel şi bancherii, de cifrele privind şomajul, sunt puţin îngrijorat de posibilitatea ca anumite firme să îşi închidă activitatea. De asemenea, cred că un lucru care trebuie să împingă băncile spre a fi mai puţin vocale este felul în care anumiţi clienţi se declară insolvenţi”, a declarat Cinteză pentru The Money Channel.

Reprezentantul BNR a dat ca exemplu cazul unui patron care, pentru a evita plata unor taxe judiciare, a preferat să declare insolvenţa firmei.

Este prea uşor. Pentru a se evita plata unor taxe, îşi declară insolvenţa şi încep să producă foarte multe efecte. Asta face ca şi bancherii să fie reticenţi atunci când negociază un credit”, explică Cinteză.

Cinteză a spus că avansul creditelor neperfomante, în termeni lunari, devine din ce în ce mai mic.

Pe partea de retail începe să scadă neperfomanţa, în schimb neperfomanţa începe să apară la întrprinderile mici şi mijlocii. În ceea ce priveşte executările silite, băncile nu lucrează cu imobile, cu terenuri sau cu autoturisme, ci lucrează cu bani. Ideea de a se transforma în agenţii imobiliare, pentru noi ca supraveghetori, nu este de acceptat”, a spus directorul direcţiei de supraveghere din BNR.

În ceea ce priveşte cazul băncilor care au trimis raportări false la BNR, Cinteză spune că a existat un incident în trimestrul al patrulea din 2009.

N-aş spune că a fost o deficienţă de raportare, pentru că asta ar presupune că provizioanele sunt calculate, dar nu sunt înregistrate. Aş spune că a fost o nerespectare a normei interne, situaţie în care s-a abuzat într-un mod care depăşea limitele de prudenţă."

24 February 2010