Criza imobiliară a avut, pe lângă mulţi perdanţi, şi câţiva câştigători. Doi români, investitori activi, dar discreţi, au ieşit din câteva afaceri imobiliare chiar înainte de blocarea pieţei.

sursa:money.roSiminel Andrei, al cărui mall exclusivist, Cocor Luxury Store, se pregăteşte de inaugurare şi Alexandru Hergan, care va începe anul acesta lucrările de construcţie pentru un parc de retail în zona Theodor Pallady, ce va cuprinde al treilea Auchan din Capitală, sunt doi dintre marii câştigători. Ambii investitori români au vândut la timp şi teoretic, acum stau pe un munte de cash.

Rezervat în apariţii publice, omul de afaceri Alexandru Hergan a fost protagonistul a două mari tranzacţii imobiliare ale anului trecut. Prin grupul de firme Avrig 35, pe care îl controlează prin intermediul unei companii înregistrată în Olanda, Central Eastern European Real Estate Shareholdings, el a vândut un portofoliu de clădiri de birouri şi un centru comercial.

Pe cele 18 clădiri office a obţinut peste 40 de milioane de euro din vânzarea către compania de investiţii New Europe Property Investments. La cea dată, clădirile erau închiriate în proporţie de aproximativ 90% de către Raiffeisen Bank, pentru sucursalele de judeţ.

Compania controlată de Hergan, Avrig 35, a fost actorul principal al ultimei tranzacţii de proporţii în real estate. În prima jumătate a lui 2008, Hergan a vândut proiectul Iris Shopping Center din Titan pentru 147 mil. euro.

Omul de afaceri este cunoscut în mediul imobiliar mai ales pentru vânzarea clădirii de birouri de la Aviatorilor, Charles de Gaulle Plaza, din iunie 2006. Atunci, nemţii de la Accesion Fund au plătit 80 mil. euro pentru imobilul de 24.000 de metri pătraţi.

New Century Holding, fondul american de investiţii administrat de Siminel Andrei, secretarul general al BVB, a vândut în ultimii ani centrele comerciale Winmarkt, pentru 182 mil. euro, precum şi participaţia de 50% din mall-ul AFI Palace Cotroceni, atunci când acesta se afla încă în stadiul de proiect. Siminel Andrei a obţinut aproape 79 mil. euro din această tranzacţie. În 2007, ultimul an de glorie al imobiliarului autohton, companiile conduse de Siminel a vândut active imobiliare de peste 300 mil. euro.




Sursa

11 March 2010