Cine profita de prabusirea pietei imobiliare?Profitand de reducerile de pret care au ajuns la 50% in unele cazuri, unii "intreprinzatori" incearca sa cumpere casele la preturi sub cel de constructie, propovaduind prabusirea pietei imobiliare autohtone.

Dezvoltatorii imobiliari atrag atentia insa ca nimeni nu trebuie sa vanda sub pretul de cost. "Preturile proprietatilor au scazut destul de mult pe anumite segmente, in medie cu 15-25% si, in cazuri izolate, chiar cu 50% pentru anumite terenuri. Sunt insa si clienti care incearca sa le induca proprietarilor ideea ca piata se va prabusi si le propun preturi mult si sub costul de constructie al proprietatii respective.

Asta ar insemna sa scoatem proprietatile la mezat. Oamenii trebuie sa inteleaga ca pretul anumitor proprietati nu are cum sa scada drastic", explica reprezentantii unei companii imobiliare. Potrivit acestora, zonele ultracentrale nu au fost inca afectate de reduceri de preturi. Astfel, un imobil cu structura P+4, din zona Floreasca, cu vedere spre parc si lac, cu 28 de apartamente cu 2, 3 si 4 camere are un pret de 3.000 euro/mp.

Suprafetele apartamentelor sunt relativ mari, intre 90 si 200 mp, ceea ce inseamna ca si pretul final este ridicat. "In total s-au vandut 12 apartamente. Desi acum clientii au intrat in asteptare, proprietarii nici nu vor sa se gandeasca sa scada pretul. Au luat totusi in considerare sa se reorienteze spre inchiriere. Exista acum potentiali clienti solvabili care ar dori sa inchirieze cu 15-16 euro/mp, daca s-ar da unda verde pentru inchirierea acestui proiect", spun cei de la compania imobiliara.

Potrivit acestora, in zona Kiseleff-Primaverii-Aviatorilor preturile proprietatilor au ramas intacte in acest an. Preturile terenurilor sunt intre 3500 si 5000 euro/mp, iar casele si vilele pot ajunge si la 6 milioane euro.

Consultantii imobiliari sustin ca sunt in piata clienti care dispun de lichiditati, au conexiuni in anumite medii - banci, companii imobiliare -si al caror scop este sa achizitioneze proprietati mult subevaluate.

"De obicei acestea se tranzactioneaza in cercuri foarte restranse. Poate pare greu de crezut, insa pentru multi aceasta perioada de descumpanire isi are beneficiile sale" , spun consultantii imobiliari.

Sursa

21 November 2008