19887-q.jpgLegislaţia Prima Casă este una greu de stăpânit şi le ridică întrebări multor dintre cei care îşi doresc un credit, chiar şi după discuţia cu un consilier bancar.

Astfel, IMOPEDIA.ro a preluat câteva dintre cele mai des întâlnite întrebări, trimise pe adresa redacţiei, iar împreună cu Fondul Naţional de Garantare, vă dă răspunsurile.

 

Întrebare cititor #1 

La împlinirea vârstei de 18 ani, părinții mei mi-au achiziționat în municipiul Ploiești, de la doi bătrâni, un apartament cu două camere, o suprafață locuibilă de 43 mp, cu clauza de întreținere și de a intra în posesia acestuia după decesul celor doi. Vă întreb: pot beneficia de programul "Prima Casă" în situația în care acum locuiesc în București cu chirie, unde și lucrez, am o relație serioasă și împreună dorim să achiziționăm un apartament prin acest program?

Răspuns FNGCIMM:

Dacă suprafața utilă a locuinței pe care o dețineți este mai mica de 50 mp și daca partenera dumneavoastră îndeplinește condițiile prevăzute de lege, puteți achiziționa o locuință prin programul Prima Casă.


Întrebare cititor #2

Spuneți-mi vă rog, pot aplica la acest program dacă sunt o mamă singură, aflată în Concediu Îngrijire Copil, cu un venit bun la care se adaugă pensia îngrijire copil? Menționez că am un credit de nevoi personale în derulare, cu o rată de 130 eur/lună, credit la care mai am de plătit încă trei ani.

Răspuns FNGCIMM:

Pentru a aplica pentru un credit în cadrul Programului Prima Casă, trebuie ca la data solicitării creditului fie să nu dețineți în proprietate exclusivă o locuință, fie sa dețineți în proprietate exclusivă cel mult o locuință, dobândită prin orice alt mod decât prin Program, în suprafață utilă mai mica de 50mp.  Verificarea eligibilității dumneavoastră, mai ales din perspectiva gradului de îndatorare, se face de către banca cu care veți alege să lucrați.


Întrebare cititor #3

Dețin o casă de vacanță (casă de vară din lemn) în coproprietate cu fratele meu. Momentan nu dețin o locuință, stau cu chirie. Aș dori să știu dacă pot aplica la Prima Casă.

Răspuns FNGCIMM:

Da, dacă vă încadrați în celelalte condiții de eligibilitate, puteți aplica la Programul Prima Casă.


Întrebare cititor #4

Dacă am deținut un apartament până la data de 10.06.2011, pot accesa Prima Casa 4? Acum nu mai dețin nicio proprietate personală.

Răspuns FNGCIMM:

Da, puteți accesa Programul Prima Casă, cu condiția respectării tuturor celorlalte cerințe de eligibilitate impuse de lege. Obligatoriu este ca la data solicitării creditului să nu dețineți în proprietate o locuință sau, dacă dețineți o locuință, suprafața utilă a acesteia să fie mai mica de 50 mp.


Întrebare cititor #5

Se poate accesa Programul de către două persoane ce vor sa coabiteze fără a fi căsătorite? Se poate construi un imobil cu două apartamente, împreună cu o terță persoană ce nu accesează acest Program? Terenul respectiv poate fi pe numele terței persoane, sau trebuie sa fie în coproprietate?

Răspuns FNGCIMM:

R1: Da, în condițiile în care ambii sunt eligibili, vor fi titulari de contract de credit și beneficiari în cadrul contractului de garantare.

R2:  Da, nu însă în regim asociativ (cu plafonul individual al garanției de jumătate din 75.000 Euro) ci în regim individual, beneficiind de un plafon de jumătate din 70.000 Euro

R3: Conform Legii nr.50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, modificată și completată, autorizațiile de construire se pot elibera în condițiile legii celor care justifică un drept real asupra terenului pe care se construiește locuința. Totodată, potrivit normelor de aplicare a programului Prima Casă, unul dintre criteriile de eligibilitate pentru beneficiarii care construiesc o locuință în regim individual este ca aceștia să aibă în proprietate terenul pe care se construieşte locuinţa, inclusiv în cazul celor construite prin ANL, înscris în cartea funciară în condiţiile legii, liber de orice sarcini, şi sa se oblige să garanteze cu acesta, precum şi cu locuinţa construită din finanţarea garantată în condiţiile programului. În aceste condiții, este posibilă construirea unei locuințe în cadrul programului fie pe un teren aflat în proprietatea exclusivă a beneficiarului, fie pe  cota parte aflată în proprietatea acestuia.


Întrebare cititor #6

De doi ani de zile am luat un aparatament pentru care am o ipotecă de 15.000 Euro, apartamentul este de 48 mp. Acum vreau să iau încă un apartament prin Prima Casa 4, în valoare de 29.000 mp. Problema este că acum doi ani am luat cu TVA 5%, acum deoarece este a doua locuință cred ca va trebui să plătesc TVA 24%. Mă interesează să știu cum aș putea păcăli acest 24%. Nu cumva Prima Casa 4 reglementează și problema cu TVA-ul?

Răspuns FNGCIMM:

Prima Casă 4 nu reglementează în niciun fel taxarea, pentru nivelul de TVA va trebui să vă supuneți legilor în vigoare.


CITESTE AICI:
Ghidul complet al programului Prima Casa

19 July 2011