Cine nu plăteşte ratele la creditul ipotecar nu-şi pierde doar casaPierderea locuintei puse drept garantie este doar partea stiuta a executarii silite, pentru ca banca are dreptul sa execute si alte bunuri in conditiile in care pretul obtinut pe ipoteca nu acopera creditul neplatit.

Leul in continua depreciere, cresterea dobânzilor si, nu in ultimul rând, perspectiva cresterii somajului aduc in actualitate posibilitatea unei explozii a numarului de executari silite ale garantiilor bancare.

Desi institutiile de credit fac totul posibil pentru a evita aceasta situatie, fiind ele insele pagubite, o crestere se resimte deja si probabil ca va continua si in 2009. Pentru clientul rau-platnic, intrarea in procedura de executare silita nu inseamna neaparat doar pierderea locuintei sau a terenului folosit pe post de garantie. Conform normelor in vigoare, pot aparea situatii, mai ales in actualele conditii, când banca nu isi recupereaza creanta prin vânzarea ipotecii, fiind indreptatita sa continue procedura de executare silita cu alte bunuri ale rau-platnicului.

In fapt exista trei ipostaze in care se poate afla clientul, dupa cum ne explica reprezentantii unei banci de top din România. „Daca suma obtinuta prin vânzarea garantiei (apartamentul, casa sau terenul - n.red.) in cadrul procedurii de executare silita este mai mare decât creanta bancii pentru care aceasta a demarat actiunea de executare (adica suma neplatita din credit - n.red.), diferenta ramasa se va distribui de catre executorul judecatoresc/bancar catre ceilalti creditori inscrisi in procedura sau catre debitor (omul care n-a platit - n.red.) prin consemnarea acestei sume la dispozitia acestuia", spun specialistii bancari

Sursa

20 February 2009