Patru din primele cinci locuri din topul celor mai active pieţe imobiliare INVESTIŢIONALE din lume sunt ocupate de metropole din Asia. Pe primul loc se află Beijingul cu un total de 22,7 miliarde de euro. Doar Londra „sparge" monopolul asiatic şi aduce un loc fruntaş Europei (poziţia a doua), cu 21,6 miliarde de euro.

15952-beijingmixed-use_3.jpgLa început de an, este timpul să tragem o linie şi să vedem unde s-au dus banii în 2010.

Aşa cum spuneam, în fruntea clasamentului privind banii atraşi pentru imobiliare se află oraşul Beijing. Ce au vândut atât de mult chinezii? Metropola chineză a urcat în top datorită tranzacţiilor cu parcele de teren, chiar dacă pe celelelalte segmente imobiliare (rezidenţial, birouri, retail sau industrial) nu se regăseşte nici măcar în top 10 pieţe defalcate. Numai în acest oraş, investiţiile în terenuri au totalizat nici mai mult, nici mai puţin de 19,7 miliarde de euro, potrivit unui raport al Real Capital Analytics.

Pe locul doi ca atractivitate se află Londra, cu un total de 21,6 miliarde de euro, care câştigă la puncte în principal datorită tranzacţiilor cu spaţii de birouri (pe acest segment este chiar pe primul loc, cu un total de 12,1 miliarde euro) şi retail (unde este tot pe primul loc, cu 5,1 miliarde euro).

În ceea ce priveşte piaţa rezidenţială, cea mai performantă metropolă este New York, care a strâns în total 2,9 miliarde de euro (au fost cumpărate portofolii întregi, la o valoare medie de 125.237 euro pe locuinţă achiziţionată). Acest volum mare de tranzacţii pe segmentul rezidenţial nu i-a ajutat însă prea mult pe americani, astfel încât în clasamentul general pe toate tipurile de active imobiliare, ocupă locul şase.

TOPUL CELOR MAI ACTIVE PIEŢE

Unde / Volum (miliarde euro)
1 .Beijing 22.7
2. London Metro 21.6
3. Shanghai 19.0
4. Tokyo 17.7
5. Hong Kong 15.4

Sursă: Real Capital Analytics

CINE CUMPĂRĂ CEL MAI MULT

Numele fondului / Volum (miliarde euro)
1. Poly Real Estate 5.4
2. Blackstone 4.3
3. China Vanke Com. 4.2
4. JP Morgan 3.9
5. Wheelock & Co 3.8

CINE VINDE CEL MAI MULT

Numele fondului / Volum (miliarde euro)
1. Lightstone Group 4.7
2. Morgan Stanley 4.2
3. ING Group 3.4
4. Urban Redevelopment 3.2
5. Royal Bank of Scotland 3.0

În România, se investesc din ce în ce mai puţini bani în imobiliare. În total, în 2010 s-au plasat circa 450 milioane de euro, în majoritatea cazurilor fiind preluate proiecte cu probleme financiare, o mare parte din bani fiind daţi pentru acoperirea găurilor la bănci. Investitorii au fost fonduri imobiliare, unele din ele având în spate oameni de afaceri autohtoni.

Chiar dacă este o perioadă de reduceri şi pe această piaţă, volumul total al „cumpărăturilor" din 2010 este mult mai mic decât în anii de glorie. În 2007, de exemplu, valoarea totală a marilor tranzacţii imobiliare se ridica la aproape două miliarde de euro.

Ultimele două tranzacţii de la noi, în 2011 au fost realizate de acelaşi proprietar, East Balkan Properties, care a vândut două malluri -Vitantis Shopping Center din Bucuresti şi Moldova Mall din Iaşi cu doar cinci dolari pe bucată. Reprezentanţii fondului au fost însă mulţumiţi că au scăpat de datoriile uriaşe pe care le acumulaseră în ultimii ani.


10 January 2011