Numărul clienţilor interesaţi de proprietăţi de lux a scăzut considerabil. Exista în continuare cumpărători interesaţi de acest segment, dar aceştia vor proprietăţi bune la preţuri mici.

15108-ileana-rabontu.jpgMai sunt şi investitori mici care cumpără la un preţ considerat corect în piaţa actuală, cu intenţia de a închiria mai departe în vederea obtinerii unui randament bun, susţine într-un interviu acordat pentru Imopedia.ro, Ileana Rabontu, Manager, Residential Department, CB Richard Ellis Romania.

După cele trei luni de vară, o perioada relativ mai bună pe segmentul de închirieri rezidenţiale de lux, în care o serie de expaţi de la companiile multinaţionale precum şi diplomaţii multor ambasade au fost relocaţi către ţara noastră, a urmat o perioadă mai liniştită pentru acest sector. În continuare a rămas o ofertă semnificativ mai mare pe piaţă, ceea ce determină menţinerea unui nivel scăzut al chiriilor.

Pe partea de vânzări, cererea pentru segmentul de lux este în acelaşi trend, mai mică decât oferta, cu un număr destul de redus de tranzacţii, majoritatea clienţilor existenti preferând să mai aştepte având convingerea că preturile vor mai scădea.

De asemenea, trebuie luat în considerare şi faptul că preţurile de prezentare sunt subiect de negociere pentru majoritatea proprietarilor care ţin cont de condiţiile economice actuale.

Cine sunt cei care îşi permit să cumpere lux azi?

Persoanele care cumpără proprietati de lux sunt fie cele care au lichidităţi din perioada anterioară, fie cele cu business-uri solide sau job-uri sigure şi cu salarii raportate la această piaţă şi care pot obţine credite în condiţii bancare bune.

Care sunt avantajele achiziţionării unei proprietăţi de lux în această perioadă?

Cei care investesc în astfel de proprietăţi în această perioadă, le achiziţioneaza în primul rând la preţuri scăzute faţă de perioadele anterioare şi le pot închiria la nivelul unor bugete bune, nivel ce se va menţine în timp, avantajul zonei putând asigura creşterea preţului în viitor.

Ce înseamnă o proprietate de lux pentru piaţa din România?

Proprietatea de lux presupune în primul rând o zonă exclusivistă. Ne referim aici la apartamentele în blocuri noi cu finisaje de calitate superioară, penthouse-uri, dar şi vilele clasice cu arhitecturi deosebite din zonele de nord şi centru ale Capitalei: Primăverii, Aviatorilor, Kiseleff, Dorobanţi - Capitale, Herăstrău, Victoriei, Grădina Icoanei, Cotroceni. Luxul este definit şi de calitatea finisajelor, a design-ului interior, precum şi a facilităţilor pe care proprietatea le are.

Cât de mult a afectat criza imobiliară segmentul de lux?

Deşi oferta de proprietăţi de lux nu este atât de variată în primul rând din pricina zonelor exclusiviste , puţine la număr, cererea a scăzut odată cu criza imobiliară fapt care a adus cu sine şi scăderea numărului de tranzacţii şi a preţurilor, considerând aici şi segmentul pieţei de închirieri rezidenţiale de lux.


16 November 2010