0-963-2301130123dsbdb.jpgReprezentanţii agenţiilor imobiliare spun că banii de afară care intră pe piaţa rezidenţială românească au un caracter eminamente speculativ

Sumele mari necesare achiziţionării unui apartament nou, dar şi reticenţa românilor în a cumpăra o proprietate aflată în fază de proiect au condus la o realitate inedită pe piaţa autohtonă. Peste 60% din proprietarii de apartamente noi sunt investitori străini.

Interesul acestora este însă unul eminamente speculativ. Ei vor vinde autohtonilor locuinţe la cheie în momentul finalizării proiectelor, marcând un profit care poate ajunge chiar şi la 50%.

Este o realitate similară celei consemnate cu doar câţiva ani în urmă pe piaţa poloneză. Sorin Lăcustă, directorul departamentului rezidenţial al agenţiei imobiliare Regatta, descrie ceea ce se întâmplă pe piaţa românească: „Investitorii străini, de cele mai multe ori fonduri de investiţii, achiziţionează între 10 şi 200 de apartamente în cadrul unei singure tranzacţii".

„Deşi s-au mai redus în ultima perioadă, profiturile înregistrate de la momentul achiziţiei unei locuinţe în stadiu de proiect şi până la vânzare după finalizarea construcţiei se situează între 15 şi 50%", apreciază Lăcustă.

Profiturile acestora vor intra treptat pe o pantă descendentă. „Ele nu vor scădea însă sub pragul celor 15 procente, şi asta pentru că salariile cresc în mod constant în România şi, în acest fel, cei care formează cererea îşi vor permite să plătească preţul cerut", nuanţează reprezentantul companiei Regatta.

Lipsa forţei de muncă ţine departe marii constructori

Toate aceste opinii se ­re­feră însă la o piaţă în care, la jumătatea acestui an, erau estimate aproximativ 7.000 de tranzacţii. Viitorul, aşa cum îl văd agenţii imobiliari, pare unul luminos.

Reprezentantul Regatta crede că, în următorii cinci-zece ani, în Bucureşti vor fi realizate circa 500.000 de tranzacţii cu apartamente, cele mai multe dintre ele pe segmentul imobilelor noi. „Suntem în contact cu mulţi dezvoltatori care abia acum se gândesc să intre pe piaţa românească.

Numărul locuinţelor noi construite va creşte susţinut în următorii cinci-zece ani", afirmă Lăcustă. Este însă posibil un astfel de scenariu? Dorinel Cazacu, delegatul pentru România al investitorilor spanioli de la GEA Prasa, spune că piaţa rezidenţială autohtonă este limitată de capacitatea relativ scăzută de a construi noi şi noi metri pătraţi de locuinţe.

„Fiecare din primele ­zece firme de construcţii din Bucureşti poate să construiască circa 25.000-30.000 de metri pătraţi pe an. Un calcul simplu arată că primii zece antreprenori au capacitatea de a realiza un maximum de 300.000 de metri pătraţi anual", afirmă Dorinel Cazacu. Iar panaceul marilor firme de construcţii din afara României rămâne o himeră.

Cazacu spune că şi acestea se lovesc de problema gravă a forţei de muncă din sectorul autohton al construcţiilor. „Din această cauză, nici nu mai vedem firme de construcţii importante din străinătate care să intre pe piaţa românească. Acestea nu au mai venit în România pentru că ştiu că nu au cu cine să lucreze, deşi preţul imobilelor este în creştere", explică reprezentantul GEA Prasa.

Blocurile vechi intră sub lama buldozerului

Chiar şi aşa noi şi noi ansambluri îşi vor face loc în peisajul bucureştean. Unele chiar pe locul fostelor blocuri comuniste. Ştefan Dumitraşcu, arhitect-şef al sectorului 3 din Bucureşti, crede că în maximum doi ani vom asista la primele demolări ale unor imobile construite înainte de 1989. "Cota indiviză a fiecărui proprietar va deveni mai valoroasă în anumite locaţii decât restul proprietăţii şi probabil că vor fi asociaţii de proprietari care, pentru blocurile care stau să cadă, vor consimţi la demolare", afirmă Dumitraşcu.

Asta în contextul în care voci precum cea a lui Sorin Lăcustă vestesc apropiatul declin al pieţei apartamentelor vechi, în sensul unei stagnări a preţului pe acest segment al pieţei imobiliare. „De asemenea, oferta tot mai atractivă de finanţare a băncilor pentru achiziţionarea de locuinţe noi va duce la scăderea interesului pentru apartamentele din blocurile vechi", punctează reprezentantul agenţiei imobiliare Regatta.

» Deşi s-au mai redus în ultima perioadă, profiturile înregistrate de la momentul achiziţiei unei locuinţe în stadiu de proiect şi până la vânzare după finalizarea construcţiei se situează între 15 şi 50%

Sorin Lăcustă
director departament rezidenţial Regatta

500.000

reprezintă numărul total de tranzacţii cu apartamente care vor fi efectuate în următorii 10 ani

Sursa

25 October 2007