Klaus Masuch a venit la Bucuresti, in mai, pentru prima data si a stat cat sa schimbe un avion de pe o zi pe alta. Nu a vizitat terenurile din Pipera, nici pe cele din Baneasa, pe care le-o fi vazut, poate, din goana limuzinei. Abia a avut timp sa schimbe cateva amabilitati cu un gazetar britanic intre hotelul unde a dormit si cel in care si-a tinut speech-ul de la Forumul Financiar Sud-Est European. A vorbit clar si apasat, iar engleza lui cu accent nemtesc a lasat in urma o fraza razletita apoi prin depesele economice ale corespondentilor de presa.

"Bancile centrale TREBUIE (subl. noastra) sa urmareasca evolutia preturilor activelor si chiar sa aiba in vedere masuri pentru evitarea unor crize pe aceste piete."

Daca domnul Masuch ar fi fost un expert oarecare, un analist, sa zicem, recomandarea ar fi starnit, poate, zambete. Ce treaba are o banca nationala cu active cum sunt cele imobiliare, de pilda, adica terenuri si cladiri? Klaus Masuch nu este insa UN expert. Omul este seful celor care fac strategiile de politica monetara in Banca Centrala Europeana (BCE) si de aceea declaratia lui trebuie recitita cu alti ochelari. Cu dioptrii ceva mai mari.

Deci, linia strategica anuntata la Bucuresti de oficialul BCE e ca bancile nationale chiar sa-si bage nasul, mai ales cand oala fierbe. Iar de vreo cinci ani, in Romania cel putin, oala imobiliara e sub continua presiune. Nu e supapa sa-l fi lasat macar o clipa sa respire. Vanzatorii canta toti refrenul aderarii si maresc preturile ca si cum banii ar creste ca iarba din peluza. In Bucuresti goana nu e spre Vest, ci spre mult mai salbaticul Nord. "Noi vrem pamant" e poemul preferat al noului val de nevoiasi: dezvoltatorii. Lor sa li se fi adresat Mugur Isarescu atunci cand a vorbit de "balonul activelor" (asset bublle) din nordul Capitalei? Daca avertismentul era pentru banci?

Am aflat de la bancheri ca tot mai multi romani se imprumuta punand gaj imobile. Creditul de consum cu ipoteca e noua vedeta. Acum gajul e luat fara grija. Cand preturile imobiliare cresc, pretul garantiilor creste si el. Pentru bancher afacerea e profitabila chiar daca clientul nu mai returneaza imprumutul. Dar, asa cum creste, pretul poate sa si scada. Si atunci valoarea de piata a garantiilor scade. Ce ar face bancile daca ar fi nevoite sa execute gajuri care au pierdut din valoare? Daca pun asa problema, atunci preocuparea BNR pentru piata imobiliara imi apare intr-o alta lumina, chiar daca ea deranjeaza afaceristii imobiliari.

"Le place sau nu, BNR se amesteca si se va amesteca in piata imobiliara." Declaratia apartine consilierului guvernatorului BNR Adrian Vasilescu si a cazut ca un bocanc pe coada unui dulau deja nervos. Banca Nationala nu are prea multi simpatizanti, mai ales dupa ce a gatuit creditele si s-a duelat in declaratii cu exportatorii nemultumiti ca leul intarit le da peste cap afacerile. Imobiliarii vor ingrosa randurile adversarilor. De data asta insa in fata reprosurilor, scutul bancii nationale e chiar strategia Bancii Europene.

Deocamdata sunt doar declaratii, comentau doi domni la finalul dezbaterii organizate de "Banii Nostri". Nu uitati insa: in partea a doua a frazei rostite acum cateva saptamani, domnul Masuch vorbeste despre "masuri". Iar daca BNR promite ca va sta cu ochii pe piata imobiliara, cel mai bun sfat pe care vi-l pot da este sa stati cu ochii pe BNR. 

Ovidiu D. Popica
Banii Nostri
 

13 July 2006