Valoarea datoriilor centrului comercial City Mall din sudul Capitalei, intrat în faliment la sfârşitul anului trecut, se ridică la 318 milioane de lei (circa 75 de milioane de euro), potrivit tabelului preliminar al creditorilor întocmit de lichidatorul judiciar Casa de Insolvenţă Transilvania, băncile UniCredit şi Bancpost având de recuperat 55% din această sumă.

15945-city-mall.jpgAstfel, UniCrredit este cel mai mare creditor al mallului, cu o expunere de 154,4 milioane de lei (36,6 mil. euro), în timp ce Bancpost mai are de recuperat aproximativ 5 milioane de euro dintr-un împrumut de 7 mil. euro acordat firmei Victoria Holding, proprietarul City Mall, în 2006. Aceştia sunt singurii creditori garantaţi, către care s-a instituit ipotecă asupra centrului comercial şi a parcării supraetajate din imediata apropiere.

O pondere semnificativă, de peste 40% din totalul creanţelor, aparţine unor firme controlate de fondul australian APN European Retail, proprietarul mallului, care a finanţat activitatea Victoria Holding cu peste 32 de milioane de euro prin împrumuturi acordate de firmele APN European Retail Holding Trust, APN Property Holdings şi Porolis Expert (firmă controlată de APN/UKA Management), firme înscrise acum în tabelul creditorilor.

Sume mai mici de recuperat au şi angajaţii City Mall, directorul Mihai Agaficioaia având o creanţă salarială de 14.950 de lei, în timp ce firma de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield, care ar fi trebuit să repoziţioneze centrul comercial, este înscrisă în tabelul creditorilor cu o creanţă de aproape 20.000 de lei.

În afara băncilor şi a firmelor din grupul APN, restul creditorilor au de recuperat creanţe reprezentând cel mult 1% din total, fie că este vorba de Direcţia Generală a Finanţelor Publice sau chiriaşi ai City Mall, precum Billa, Benvenuti sau Sprider Stores.

"Principala cauză care a generat intrarea în faliment a societăţii (Victoria Holding - n.red.) este imposibilitatea de achitare a costurilor financiare pe care le-a presupus achiziţionarea complexului City Mall. Datoria totală generată de achiziţia complexului comercial este de aproximativ 40 milioane de euro către Bank Austria (divizia austriacă a UniCredit) pentru care societatea nu a fost în măsură să achite contravaloare dobânzilor datorate băncii din disponibilităţile băneşti existente", este concluzia trasă de reprezentanţii Casei de Insolvenţă Transilvania cu privire la primul faliment al unui mall din Bucureşti.


Sursa

10 January 2011