Un imparat dintr-un vechi basm romanesc se supara ca mezina spune ca il iubeste ca "sarea in bucate", cand celelalte fiice il conving ca "dragostea e dulce ca zaharul si mierea".

Cinci motive pentru care iubim crizaParabola care se dovedeste a fi adeva­rata in vremurile noastre: obis­nu­iti cu dulcele gust al profiturilor dintr-un deceniu de crestere economica, putini sunt cei care se pot obis­nui cu "saratul" crizei.

Asa cum mezina i-a demonstrat imparatului ca fara sare in bucate nu se poate, iata cinci motive pentru care trebuie sa iubim criza:

1. Scaderea preturilor la imobiliare: Boom-ul din ultimii trei ani ai pietei imobiliare a transformat Romania in una dintre cele mai scumpe piete din regiunea Europei Centrale si de Est. Criza insa a pus capat acestui "bubble", aducand preturile imobiliarelor cu picioarele pe pamant.

2. Cresterea dobanzilor la depozite: "Nu ne vom mai intalni prea curand cu dobanzi real pozitive la depozitele bancare. In prezent, dobanzile bancare au ajuns la valori extrem de atragatoare pentru cei care dispun de lichiditati", spune Mihail Ion, prese­dintele societatii de administrare a investitiilor Raiffeisen Asset Management. Bancile au ajuns sa plateasca dobanzi de peste 20% pentru cei care au sume consistente in lei pe care vor sa le "depoziteze" la ele.

3. Poti sa cumperi o companie la Bursa cu 500.000 euro: criza a facut Bursa de Valori Bucuresti tot mai accesibila investitorilor mici. Cotatiile acti­u­nilor au scazut asa de mult incat 500.000 de euro ar fi de ajuns pentru ca un investitor sa achizi­tioneze cea mai mica companie de pe Bursa, Energopetrol Campina (ENP), care efectueaza lucrari de constructii-montaj si instalatii. Cu aceiasi bani, un investitor ar putea sa cumpere pachetul majoritar de actiuni la producatorul de vase emailate Ves Sighisoara (VESY), recent promovata la cota de pe piata RASDAQ.

4. Chilipiruri si active ieftine: pentru companiile interesate de consolidarea pozitiei in piata prin achizitia unor jucatori, criza a generat unul dintre cele mai favorabile contexte. Acum companiile pot cumpara active la preturi la care in urma cu doi ani nici nu visau.

5. Criza ne-a invatat cat de importante sunt cumpatarea, increderea si lucrurile simple. Asistam la "history in the making", cum spun anglo-saxoni, si pe buna dreptate ca momentele pe care le-am trait in 2008 si pe care le traim in 2009 le vom regasi peste cativa ani in manualele de istorie.  

Sursa

20 martie 2009