Să vinzi repede o locuinţă, în ziua de astăzi, pare ceva aproape imposibil, consideră mulţi proprietari. Preţul locuinţelor nu dă niciun semn de creştere, ba din contră, nimeni nu se mai grăbeşte să cumpere. Clienţii analizează atent piaţa şi scot banii din buzunar doar când găsesc cea mai bună ofertă. Şi asta spre disperarea proprietarilor şi, mai ales, a celor care se grăbesc să vândă. IMOPEDIA.ro vă spune ce greşeli să evitaţi pentru a nu pierde cumpărătorii.


1. Nu trebuie să scazi preţul în repetate rânduri

Dornici să vândă repede, unii proprietari intră uşor în panică dacă clienţii se lasă aşteptaţi, iar primul lucru pe care îl fac, cei mai mulţi dintre ei, este să scadă preţul. Nimic mai greşit, spun specialiştii în domeniu, care avertizează că scăderile mici şi dese de preţ nu fac altceva decât să arate disperarea proprietarului. Cu cât proprietatea stă mai mult pe piaţă şi suferă modificări de preţ dese, cu atât cumpărătorii devin mai dezinteresaţi. Pentru clienţi, este un semnal clar că ceva nu este în regulă cu acea proprietate şi nici nu îşi doresc să o vadă.

În loc să tot scădeţi preţul, mai bine vedeţi cât costă proprietăţi similare cu cea pe care doriţi să o vindeţi şi anunţaţi din start un preţ cu 10% mai mic. Cele mai ispititoare oferte sunt cele nou apărute, care au şi un preţ bun.

2. Nu aştepta prea mult, sperând să obţii preţul cerut

Dacă unii proprietari se grăbesc să scadă preţul imediat ce văd că nu au fost sunaţi de potenţiali cumpărători, alţii se încăpăţânează şi nu vor să negocieze deloc atunci când au un client. Într-o piaţă a cumpărătorilor, este aproape imposibil să nu ajungi la o negociere, chiar dacă uneori aceasta se ridică la câteva sute de euro. Dacă vă decideţi să obţineţi exact preţul cerut, este foarte posibil să aşteptaţi mai mult timp până la semnarea contractului de vânzare-cumpărare. Dacă nu vă grăbiţi însă, aveţi şanse chiar să obţineţi mai mult, la un moment dat sigur preţurile vor urca din nou. Din păcate însă, acel moment nu se întrevede deocamdată.

3. Nu refuza obligatoriu primul client

Dacă primul cumpărător se arată imediat, mulţi proprietari tind să îl refuze, crezând că locuinţa lor are potenţial şi că poate un alt client va oferi mai mult. Acest scenariu a fost valabil în perioada de boom imobiliar. Astăzi, un client nu trebuie scăpat din mână, spun specialiştii imobiliari. Asta nu înseamnă însă că proprietarul trebuie să accepte orice ofertă.

4. Nu prezenta potenţialilor cumpărători o casă neîngrijită

Sunt multe situaţii când proprietarii scot la vânzare locuinţe neîngrijite, ce pot părea neprietenoase în ochii posibilului cumpărător. Nimeni nu se grăbeşte să scoată bani din buzunar pentru o casă cu pereţi plini de igrasie, cu uşi distruse sau unde praful este de două degete. Ţineţi minte: prima impresie contează! Specialiştii imobiliari vă sfătuiesc să vă ocupaţi de micile reparaţii sau amenajări care nu necesită nici timp, nici prea mulţi bani investiţi.

5. Alege cu atenţie agentul imobiliar

Agentul imobiliar care se ocupă de proprietatea dumneavoastră joacă un rol important în tranzacţie. O locuinţă impecabilă, scoasă la vânzare la un preţ bun, nu înseamnă automat că veţi vinde repede. O proprietate trebuie promovată atent de un specialist care cunoaşte foarte bine cum merg lucrurile în piaţa imobiliară. Un agent imobiliar bun este necesar, mai ales într-o perioadă de criză când ofertele sunt la tot pasul.

ACUM AFLĂ Cum să alegi un agent profesionist?

 

6 November 2012