Consumul de ciment a scăzut cu circa 35% în ultimii trei ani de criză. Prăbuşirea pieţei rezidenţiale este principalul motiv al acestei reduceri, iar o posibilă revenire a sectorului nu este aşteptată mai devreme de trei ani.

23471-grafic1_02.jpgDe la un volum de vânzări-record de 10,8 de milioane de tone atins în 2008, producătorii de ciment au trebuit să se mulţumească, anul trecut, cu circa şapte milioane de tone vândute, o creştere de 3% comparativ cu 2010.

Uşoara creştere a fost susţinută de lucrările nerezidenţiale (birouri, centre comerciale, spaţii industriale), sector care a înregistrat un avans de circa 10% în 2011, şi de infrastructură, zonă în care s-a raportat o creştere de puţin peste 1%. Pentru acest an, prognozele indică un volum al vânzărilor similar cu cel din 2011, deşi anul trecut producătorii sperau într-o creştere mai susţinută, de până în 5%, pe baza proiectelor de infrastructură ce ar urma să fie demarate în campania electorală. Noile mişcări politice din România şi situaţia zonei euro i-au determinat pe aceştia să-şi revizuiască estimările şi să mizeze pe o stagnare sau o creştere moderată.

„Proiectele de infrastructură ar trebui pornite chiar şi numai pentru că există aceste fonduri disponibile. O mare parte din facilităţile de finanţare existente în prezent vor expira în 2013. Ar fi foarte trist ca Guvernul, oricare ar fi acesta, să nu profite din plin de această oportunitate“, a declarat pentru Capital Daniel Bach, directorul general al Holcim România.

În ritmul actual al vânzărilor, capacităţile de producţie existente în industria cimentului sunt suficiente pentru încă cinci ani de acum înainte. Holcim deţine un teren de circa 100 ha în localitatea Mihai Viteazu din judeţul Cluj, unde avea în plan dezvoltarea unei noi fabrici, însă proiectul a fost „îndosariat“ şi pus la păstrare. Oficialul companiei menţionează că lotul nu va fi vândut în următorii 15 ani.

Pariul pe locuinţe

Blocajul în vânzări, înregistrat în ultimii ani de piaţa locuinţelor noi, a doborât o serie de industrii care îşi bazau afacerile pe avalanşa de proiecte noi anunţate în anii de explozie imobiliară. Producătorii de ciment au investit sute de milioane de euro în extinderea capacităţilor de producţie, însă la fel ca majoritatea celor care au pariat pe expansiunea sectorului locativ au fost nevoiţi să îşi reducă producţia aproape la jumătate. Anul trecut, pe piaţa bucureşteană au fost livrate aproximativ 1.000 de apartamente noi, ridicând stocul total la 15.700 de unităţi, potrivit statisticilor DTZ Echinox. Dintre acestea, un număr de 5.000 de locuinţe se află încă la vânzare.

„Anul trecut, în fiecare lună, autorizaţiile de construcţie eliberate au fost mai puţine decât în 2010. Din discuţiile pe care le-am avut cu oamenii din industrie, mi s-a spus că va dura doi-trei ani până când stocul existent va fi absorbit de piaţă. Nu cred că ne putem aştepta la o revenire a pieţei rezidenţiale anul viitor. Avem dezvoltări pozitive pe sectorul nerezidenţial, dar asta nu înseamnă că toate proiectele care au obţinut permise se vor şi executa.

Pentru un dezvoltator este destul de simplu să oprească un proiect care încă nu e început“, explică Daniel Bach. El povesteşte că, recent, a avut o discuţie cu un mare dezvoltator internaţional care a decis, anul trecut, să intre pe piaţa românească, pentru că văzuse potenţial în toate ariile de interes ale companiei. Problema investitorului rămâne însă lipsa finanţării.

Capacitatea pieţei de a atrage investitori noi este şi mai redusă dacă luăm în calcul faptul că un volum mare de împrumuturi ajunge la maturitate anul acesta şi, prin urmare, vor creşte cererile de refinanţare, confom prognozelor consultanţilor Jones Lang LaSalle. De vreme ce majoritatea acestor credite au fost semnate în perioada de boom 2006/2007, rata „loan to value“ (nivelul finanţării în valoarea garanţiei) a fost fracţionată pentru o mare parte din aceste împrumuturi, iar beneficiarii lor au dificultăţi tot mai mari să acopere diferenţa de capital.

Speranţe în infrastructură şi malluri

România a ajuns anul trecut la 370 de kilometri de autostradă. Lucrările au fost demarate pe mare parte din tronsoanele Coridorului IV Paneuropean, care se întinde de la Nădlac la Constanţa. În prezent, se află în execuţie 434 de kilometri de autostradă, şi alte proiecte, totalizând 136 de kilometri, sunt fie în curs de semnare a contractelor, fie în fază de licitare.

Proiectele începute anul trecut au ca dată de finalizare 2013, când constructorii ar trebui să predea autorităţilor 550 de kilometri de autostradă, potrivit ministrului transporturilor.

„S-ar putea ca proiectele comandate de stat să nu compenseze în totalitate nevoile industriei cimentului, dar dacă activitatea de pe sectorul nerezidenţial va continua în acelaşi ritm, atunci vom constata o creştere a pieţei. Dacă nu se întâmplă nimic serios, cu toate că deja lucrurile sunt foarte serioase, şi dezvoltările vor continua în aceleaşi linii, cred că vom vedea un an similar cu 2011“, prognozează directorul executiv al Holcim.

Dezvoltarea sectorului nerezidenţial se bazează în mare parte pe proiectele de retail. Chiar dacă în a doua jumătate a anului trecut s-au livrat 230.000 de metri pătraţi de spaţii comerciale moderne, cel mai înalt nivel din 2008 - nu trebuie ignorat faptul că doar 15% din stocul total de două milioane de metri pătraţi de spaţii comerciale noi, programate spre livrare în următorii ani, se află în construcţie în acest moment. Proiecte cu o suprafaţă de aproape 1,5 milioane de metri pătraţi sunt oprite din construcţie. Practic, în următorii doi ani se aşteaptă un stoc total similar cu cel livrat numai în semestrul doi al anului trecut.

Materiale mai scumpe

Scăderea preţului cimentului cu 1,9%, înregistrată anul trecut, poate fi pusă mai mult pe seama concurenţei dintre cei trei mari producători locali: Holcim, Lafarge şi Carpatcement. Ieftinirea a venit în contextul în care preţul electricităţii a crescut cu 7%-10%, iar motorina s-a scumpit cu 20%.

Cu noile scumpiri la electricitate şi carburanţi, aşteptate în acest an, producătorii s-ar putea uita la preţul cimentului când vine vorba de recuperarea costurilor de fabricaţie. „Ne aşteptăm la o dublare a redevenţei miniere; în ceea ce priveşte energia, este cunoscut faptul că a crescut preţul anul trecut şi ne aşteptăm la o nouă creştere în acest an, din mai multe motive. Va creşte şi preţul cărbunelui. Trebuie ştiut că electricitatea şi carburanţii constituie circa două treimi din costul de producţie“, subliniază Daniel Bach.

Holcim exploatează calcar, principala materie primă în fabricarea cimentului, în trei cariere proprii amplasate în Sănduleşti (jud. Cluj), Subpiatra (jud. Bihor) şi Mateiaş (jud. Argeş). Producătorul de ciment a înregistrat, în primele nouă luni ale anului trecut, vânzări în creştere cu 6,7%. România a avut cea mai puternică creştere a vânzărilor, în volum, pe zona Europei de Est şi de Sud-Est, de 10,2%. Potrivit lui Daniel Bach, în ultimul trimestru, compania a înregistrat tot rezultate pozitive şi prognozează, pentru acest an, o evoluţie similară a afacerilor.

Holcim a investit anul trecut 35 de mil. euro în dezvoltarea de proiecte care contribuie la protejarea mediului şi la creşterea eficienţei energetice. Nivelul investiţiilor se va păstra acelaşi şi în 2012. Unul dintre cele mai ambiţioase proiecte începute în 2011 şi care va fi finalizat în acest an este un sistem de recuperare a energiei termice reziduale. Proiectul va înlocui circa 15% din energia electrică consumată de fabrica din Aleşd cu energie obţinută din recuperarea căldurii reziduale. Anul trecut, au fost investite circa cinci milioane de euro din totalul de 14 mil. euro cât necesită proiectul. Valoarea totală a investiţiilor realizate de Holcim din 1997 până în prezent depăşeşte 700 mil. euro, sumă care include şi achiziţiile realizate de companie în vederea extinderii activităţii sale din România.

550 km de autostrăzi sunt programaţi a fi finalizaţi până în 2013, lucrări care ar putea ajuta productorii de ciment, dacă nu mai apar noi blocaje

7 mil. tone este consumul de ciment înregistrat în 2011, în creştere cu 2,5%-3% faţă de anul anterior, când s-a atins un nivel minim de la începutul crizei

O mare parte dintre facilităţile de finanţare existente în prezent vor expira în 2013. Ar fi foarte trist ca Guvernul să nu profite din plin de această oportunitate.
Daniel Bach, director executiv, Holcim România.

 

Sursa

16 February 2012