Chiriile proprietatilor din Europa vor scadea in acest an in medie cu 13,4%, iar valoarea acestora se va stabilza in prima jumatate a anului 2010, cand se va ajunge la valori corecte, potrivit unui studiu al companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox.

Astfel, DTZ evidentiaza amploarea scaderii chiriilor in Europa in 2009, cu o medie de -13,4% pentru intreg anul, mai pronuntata decat estimarea companiei din luna mai, de -11,9%.

"Am previzionat declinuri pronuntate pentru chiriile birourilor din Londra si Paris CBD, si anume scaderi 17% respectiv 23%, care au dus la o corectie a preturilor, asa cum s-a intamplat si pe piata birourilor din Spania (Barcelona si Madrid, cu scaderi de -23%, respective -24%, Irlanda (Dublin cu o scadere de -35%) si Europa Centrala si de Est, unde caderea gradului de ocupare pe piata de birouri a fost deosebit de pronuntata", a declarat Tony McGough, Global Head of Forecasting la DTZ.

"In timp ce corectia chiriilor si a yield-urilor pare sa fie finalizata in Londra si Paris, multe alte piete europene - cum ar fi Roma, Munchen si Luxemburg - s-au ajustat intr-un ritm mult mai lent si se asteapta sa experimenteze scaderi ale chiriilor si in 2010 (-5.4% in Roma, -3.0% in Munchen si -3.0% in Amsterdam)", se arata in studiul DTZ.

In plus, reprezentantii DTZ considera ca cinci dintre marile piete de birouri ale Europei, au ajuns deja la o valoare corecta. Astfel, in piete care au intarziat procesul de corectie - cum ar fi Munchen, Hamburg si Roma - se prevad in continuare scaderi ale valorilor, iar acestea nu vor atinge valori corecte pe parcursul anului 2010.

Raportul arata ca, in timp ce in restul continentului, chiriile sunt stabile sau in scadere, Londra se mentine pe primul loc in Europa, cu chirii "prime" previzionate sa creasca in 2010, mai ales datorita stocului mic. Potrivit previziunilor DTZ, acest fenomen urmeaza unei scaderi de 17%, inregistrate pana la sfarsitul anului 2009.

"Frankfurt, Dusseldorf, Madrid, Barcelona, Paris La Defense, Copenhaga, Amsterdam, Haga si Varsovia vor constitui al doilea val de piete ce ating valori corecte. Aceste orase urmeaza London City, London West End, Paris CBD, Berlin si Sydney, care au deschis procesul global de corectie a preturilor.

Avand in vedere minimul istoric atins deja de ultimele, ele ofera investitorilor randamente foarte interesante pe termen mediu si lung", apreciaza Tony McGough.


Sursa

16 octombrie 2009