În primele trei luni ale anului chiriile pentru spaţiile de birouri au scăzut cu aproximativ 5-10%, faţă de semetrul doi al lui 2008, pentru toate tipurile de clădiri de birouri din Bucureşti, se arată într-un studiu realizat de divizia de imobiliare a băncii franceze BNP Paribas.

Chiriile pentru spaţiile de birouri s-au redus cu până la 10%, în primul trimestru al anuluiÎn 2009 piata spaţiilor de birouri continuă trendul scăderii chiriilor înregistrat în semetrul doi al anului trecut pe fondul diminuării accentuate a cererii şi a creşterii numărului de spaţii disponibile.

În primul trimestru din 2009 nivelul mediu al chiriilor pentru birourile de clasa A din zonele centrale a variat între 20-21 Euro/mp/lună, în timp ce pentru cladirile clasa B din zone atractive chiria variază între 14-16 Euro/mp/lună.

Pentru birourile de clasa B aflate în zonele secundare, chiriile se situează între 12-15 Euro/mp/lună, iar în zonele periferice chiria fluctuează între 9-11 Euro/mp/lună, se arată în studiul BNP Paribas Real Estate.

Suprafaţa închiriată în primele trei luni ale anului, circa 51.500 mp este mai mică cu 35% comparativ cu nivelul înregistrat în perioada similară din 2008, continuând trendul de descreştere început în primul semetru din 2008. Rata totală de neocupare a crescut de la 4,5% în trimestrul patru din 2008, la 6% la sfârşitului lui martie 2009.

De altfel şi suprafaţa finalizată s-a redus în primele trei luni cu circa 25% faţă de aceeaşi perioadă a lui 2008, avînd în vedere că unele proiecte propuse pentru livrare în această perioadă au fost amânate cu căteva luni.

Astfel, la finalul lui martie erau finalizaţi circa 45.000 mp de birouri , din care 80% se afla în două clădiri cu o suprafaţă mai mare de 14.000 mp.

La sfârşitul primului trimestru al anului au fost dati în folosinţă circa 115.000 de metri pătraţi de spaţii de birouri, dintr-un total de 1,95 milioane metri pătraţi (suprafaţă construită)

Relocările reprezintă, potrivit studiului menţionat, principalul motor al pieţei spaţiilor de birouri în această perioadă. "În condiţiile creşterii disponibilităţii spaţiilor de birouri, unii chiriaşi iau in considerare alternativa relocării în clădiri de o calitate mai bună sau în zone mai uşor accesibile şi atractive, cu condiţia să beneficieze de o reducere substanţială a costurilor de ocupare şi de termeni contractuali mai flexibili", se arată în studiu.

În condiţiile reducerii ratei de ocupare, chiriaşii se arată mai reticenţi în a semna contracte de preînchiriere, sau chiar contracte de închiriere pe o perioadă mai mare de trei ani.

Cei mai flexibili în a reduce chiriile sau a oferi discounturi chiriaşilor s-au arătat proprietarii care deţin clădiri mai vechi, cu standarde tehnice inferioare sau cladiri noi cu un grad redus de preînchiriere şi localizate în zone mai puţin atractive, care au renunţat în a percepe chiria pe şase luni celor care au închiriat o suprafaţă întinsă sau au hotărât să participe la amenajarea spaţiului închiriat.

Sursa

28 April 2009