Chiriile office au explodat pana la maximul ultimilor 10 aniChiriile spatiilor de birouri din Bucuresti au crescut in 2008 la cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, ajungand la 26 euro/metru patrat pe luna in zonele ultracentrale, iar oferta este inca relativ redusa fata de alte capitale din regiune, declara reprezentantii firmei de servicii imobiliare DTZ Echinox.

"Piata moderna imobiliara a inceput sa se dezvolte in Bucuresti cu 5 - 6 ani mai tarziu decat in celelalte capitale din regiune. Stimulata in ultimii cativa ani de cresterea generala a economiei si, drept consecinta, de puterea de cumparare crescanda, nu numai a societatilor comerciale, dar si a persoanelor private, cererea a crescut in toate sectoarele", se arata intr-un comunicat al DTZ Echinox remis Mediafax.

Stocul de birouri de clasa A si B din Bucuresti totaliza peste 1,15 milioane de metri patrati la finele anului 2008, insa nivelul ofertei din Capitala este inca relativ redus fata de alte capitale din Europa Centrala si de Est, precum Varsovia, Praga sau Budapesta.

Anul trecut, stocul modern de spatii de birouri din Bucuresti a fost suplimentat cu aproximativ 250.000 de metri patrati, atingand un nivel comparabil cu cel inregistrat in Varsovia pentru aceeasi perioada.

"Cererea pentru spatii de birouri a continuat sa inregistreze cresteri si in 2008, cu toate ca rata de ocupare a fost influentata de limitarile ofertei de spatii clasa A. La sfarsitul anului, rata de ocupare a inregistrat o suprafata de aproximativ 280.000 metri patrati inchiriabili, cu 14,3 puncte procentuale in crestere fata de nivelul inregistrat anul trecut, raportat la aceeasi perioada", se mentioneaza in comunicatul DTZ.

Referitor la livrarile din acest an, reprezentantii DTZ arata ca cele mai mari proiecte sunt localizate in continuare in nordul orasului, in proportie de 43%, dar ca exista un interes pentru zonele de vest si centru-vest.

"In ciuda nivelului de dezvoltare si a numarului reprezentativ de proiecte anuntate a fi livrate pentru 2008, rata de neocupare se situeaza la un nivel de sub 1% pentru zonele centrale si de aproximativ 3% pentru zona de nord. La acest fapt concura intarzierea termenelor de livrare anuntate, determinata de sistemul rigid de obtinere a autorizatiilor de construire si de lipsa resurselor de forta de munca din industria constructiilor", mai arata DTZ.

Sursa

3 February 2009