Incertitudinile politice şi economice descurajează europenii de rând să se înhame la un credit pe o perioadă îndelungată pentru a-şi cumpăra o locuinţă. Englezii nu fac excepţie, astfel că a crescut simţitor cererea pentru locuinţe de închiriat în toate oraşele din Marea Britanie, ceea ce alimentează interesul investitorilor care se întreţin din închirieri (sistemul buy-to-let).

26185-rent.jpgEnglezii de clasă medie nu mai sunt la fel de dispuşi ca în anii trecuţi să îşi epuizeze toate economiile şi să contracteze un credit pentru tot restul vieţii numai ca să aibă propria locuinţă, este concluzia unui studiu al uneia dintre cele mai mari companii britanice de credite ipotecare. Ideea de a închiria o locuinţă câştigă din ce în ce mai mulţi adepţi, iar previziunile arată că valoarea medie a chiriilor va urca anul acesta cu încă 5%, după creşterile înregistrate în anii trecuţi.

Drept urmare, nici măcar în micile oraşe englezeşi nu a stagnat activitatea de pe segmentul rezidenţial, deoarece investitorii care se întreţin din închirieri nu lasă nicio oportunitate nevalorificată. Cei mai mulţi investitori buy-to-let mizează pe profituri constante în următorii 13 ani, arată o analiză RICS, luând în calcul dinamizarea acestui segment de către creşterile mici dar sigure ale chiriilor, dar şi de către revenirea preţului locuinţelor.

Condiţiile aspre de creditare şi frica de viitor cresc numărul chiriaşilor şi umplu buzunarele investitorilor

Valoarea medie a locuinţelor din Marea Britanie a crescut cu aproape 5% în ultimele 12 luni, iar specialiştii din domeniu prognozează o creştere similară până la sfârşitul anului, datorită dificultăţilor potenţialilor clienţi de a obţine un credit ipotecar, dar şi a lipsei de pe piaţă a proprietăţilor de calitate.

În ultimele patru luni, numărul locuinţelor scoase la vânzare nu s-a modificat simţitor, dar în acelaşi timp, a crescut semnificativ cererea pe segmentul închirierilor. Cei mai mulţi aleg să închirieze o locuinţă deoarece au dubii în privinţa evoluţiei pieţei imobiliare, iar mulţi dintre cei care ar dori să deţină propriul cămin nu reuşesc să strângă avansul minim obligatoriu sau să îndeplinească condiţiile din ce în ce mai aspre impuse de bănci.

„Valoarea chiriilor a urcat simţitor în toată ţara în ultima vreme, nu trebuie să fii un specialist să observi acest lucru. Acest lucru se datorează în mare parte condiţiilor restrictive de acordare a creditelor ipotecare. Dar deşi cererea din partea chiriaşilor creşte constant, rămâne de văzut dacă mulţi dintre ei vor mai fi dispuşi să plătească sumele din ce în ce mai mari cerute de proprietari”, declară Peter Bolton King, global residential director RICS.

Numărul creditelor acordate investitorilor care se întreţin din închirieri a crescut cu aproape 20% în ultimul an, arată datele furnizate de Consiliul Creditorilor Ipotecari. Creşterea este stimulată de intensificarea activităţii de pe piaţa chiriilor, deşi volumul total reprezintă abia o treime din vârful atins în anul 2007. Dar aceste cifre în continuă urcare alimentează încrederea jucătorilor cum că piaţa imobiliară se va redresa datorită afacerilor de tip buy-to-let.  

 

CITEȘTE ȘI: Casa de 50.000 euro, care asigură viaţa fără facturi, a plecat la concurs. Echipa de studenţi români vizează locul 1

 

30 August 2012