Chiriile europene s-au stabilizat în primul trimestru al acestui an. Potrivit unui studiu realizat de CB Richard Ellis, majoritatea ţărilor nu au înregistrat schimbări în acest sector. Ba mai mult: pe câteva pieţe există chiar semne de creştere, în special pe segmentul office, care a fost pe plus pentru prima dată de la începutul declinului.

Creşterea chiriilor de pe segmentul office se datorează în principal majorărilor înregistrate în Londra şi Paris.

În ceea ce priveşte profitul pe segmentul office în Europa, acesta a scăzut în primele trei luni din 2010. Astfel, 25 din cele 55 de locaţii care au fost analizate de specialiştii CB Richard Ellis au înregistrat scăderi ale profitului, în timp ce una singură - Atena - a raportat creşteri (cu 25 de puncte de bază, până la 6,5%), iar 29 nu au înregistrat nicio schimbare. Cea mai mare scădere a fost observată la Kiev - cu 100 de puncte de bază, ajungând la 14%, dar şi în Oslo şi Londra.

Profitul pe segmentul spaţiilor comerciale a scăzut în primele trei luni din 2010 în 17 din 49 de locaţii. În 31 dintre acestea profitul a rămas constant, iar intr-una singură s-au semnalat creşteri - Atena. Cele mai semnificative scăderi au fost înregistrate în Bucureşti - minus 50 de puncte de bază şi Edinburgh.

"Segmentul spaţiilor comerciale stradale a fost unul dintre cele mai afectate de la debutul crizei mondiale. Cu toate acestea, în ultima perioadă observăm o relativă stabilizare a chiriei prime în jurul valorii de EUR 70 - 75 / mp / lună, cu o îmbunătăţire a indicatorilor investiţionali. Rata randamentului investiţional pentru T1 2010 este de 11,5%, în scădere cu 0,5% faţă de trimestrul anterior", a precizat Luiza Moraru, Head of Retail Dep. CBRE.

Şi profitul pe segmentul spaţiilor industriale s-a micşorat în trimul trimestru din 2010. 13 din cele 46 de locaţii cercetate s-au confruntat cu scăderi, 31 au avut parte de stabilitate, în timp ce doar două locaţii s-au putut lăuda cu creşteri - Atena şi Istanbul.

Cât despre chiriile prime în spaţiile de birouri din Europa, acestea au crescut 5 dintre cele 55 de locaţii observate de specialiştii CB Richard Ellis în primul trimestru al lui 2010, în timp ce 41 au rămas neschimbate, iar 9 au semnalat scăderi.

În sectorul spaţiilor comerciale, chiriile prime au rămas neschimbate în 34 din cele 49 de locaţii studiate. Cea mai mare scădere a fost înregistrată în Dublin - minus 13%.

Chiriile spaţiilor industriale au suferit schimbări minime în perioada ianuarie-martie 2010. Astfel, chiriile au rămas neschimbate în 35 din 46 de locaţii, 10 au raportat scăderi, iar una singură a avut parte de creşteri ale chiriilor industriale - Rotterdam.

15 April 2010