0-1598-thumb_192_x_0_020547capital6667.jpg

In ciuda nesigurantei economice care afecteaza piata europeana si pietele internationale in prezent, chiriile din Europa au ramas stabile pe segmentele birouri si retail in timpul celui de-al treilea trimestru din 2008, in vreme ce chiriile din sectorul industrial au scazut usor, potrivit ultimul Indice de Chirie CB Richard Ellis. Totusi, desi ratele de crestere anuale ale chiriilor pentru toate cele trei sectoare se gasesc intr-o zona pozitiva, exista indicii tot mai clare de diminuare a presiunii asupra chiriilor in mai multe tari, pe masura ce nesiguranta financiara continua reduce increderea in pietele respective. Acest fapt poate contribui in schimb la reducerea generala a costurilor de ocupare pentru corporatii.

Indexul de inchirieri birouri CB Richard Ellis pentru regiunea EU-15 a scazut cu 0.2% in timpul trimestrului, reducand rata de crestere anuala cu 5%. Opt din cele 49 de locuri incluse in studiu au inregistrat cresteri in nivelul chiriilor pentru birouri, sapte au inregistrat un usor declin, in vreme ce 34 au ramas nemodificate. Cele mai consistente cresteri au avut loc in Dubai si Marsilia, cu cresteri ale chiriilor de pana la 12% atingand 1 113 euro si respectiv 240 euro per metru patrat pe an. Cele mai mari declinuri au fost inregistrate in St. Petersburg si Oslo, scazand cu 8% si respectiv 4% atingand 866 euro si 518 euro pe metru patrat. Zonele cheie si pietele West End din Londra Centrala au inregistrat de asemenea scaderi sub forta presiunii.

Reflectand tendinta ce caracterizeaza pietele de birouri, chiriile din sectorul retail au ramas stabile in trimestrul al 3-lea din 2008. Indexul de chirii pentru retail CB Richard Ellis in regiunea EU-15 a scazut cu 0.1% in timpul trimestrului, reducand astfel rata de crestere anuala la 4.6%. Sase din cele 42 de locuri incluse in studiu au inregistrat cresteri la nivelul chiriilor retail, doua locuri au inregistrat o scadere si 34 au ramas neschimbate. Cele mai mari modificari au aparut in Dubai si Bucuresti, unde chiriile au crescut cu 11% si 7% la 1 041 euro si respectiv 1 680 euro pe metru patrat pe an. Cea mai mare scadere s-a inregistrat la Madrid, cu un procent de 4% pana la 3 000 de metri patrati pe an.

Chiriile industriale din Europa au scazut usor in timpul trimestrului. Indexul CB Richard Ellis pentru chirii pe sectorul industrial in regiunea EU-15 a scazut cu 1%, reducand astfel rata de crestere anuala la 0.4%. Numai doua dintre cele 41 de locuri luate in calcul pentru studiu au inregistrat cresteri la nivelul chiriei, patru au inregistrat scaderi, iar 35 au ramas neschimbate. Singurele cresteri au aparut la St. Petersburg si Zagreb, unde chiriile au crescut cu 39% si 2% la 177 euro si respectiv 71 euro pe metru patrat pe an. Cea mai mare scadere s-a inregistrat la Milano si la Roma, cu un procent de 6% si 4%pana la 58 euro si respectiv 62 euro per metru patrat pe an.

Rata de crestere mai scazuta a determinat yield-urile din toate cele trei sectoare sa inregistreze o miscare ascendenta in al treilea trimestru al anului 2008. Richard Holberton Director, CBRE EMEA Cercetare si Consultanta a declarat: “Efectele combinate ale nivelurilor reduse de lichiditate si de cantitate de investitii cu perspectiva unui venit din crestere pe termen scurt mult mai mic, contribuie acum la presiunea ce afecteaza yield-urile din toate sectoarele. Aceasta dovada ultima a yield-urilor in crestere va starni interesul investitorilor de capital care tintesc piata imobiliara comerciala.”

Furtuna de pe pietele de investitii si creditare a determinat cresterea yield-urilor prime pe sectorul de birouri din Europa cu pana la 18 puncte de baze in timpul trimestrului si, drept rezultat, se situeaza acum cu 79 de puncte baza mai sus decat cu un an in urma. Indicele yield-ului CB Richard Ellis pentru sectorul birouri arata ca 32 dintre cele 49 de locuri luate in calcul de studiu au inregistrat o miscare ascendenta a yield-ului, cu 17 care au ramas neschimbate. Cele mai mari cresteri au avut loc in Dublin, Bucuresti si Sofia, unde yield-ul fiecaruia a crescut cu 75 puncte de baza.

Indicele retail CB Richard Ellis al yield-ului pentru zona EU-15 a crescut de asemenea cu 19 puncte de baza in timpul trimestrului si in consecinta este cu 56 de puncte baza mai mare decat in al treilea trimestru al lui 2007. Douazeci si patru dintre cele 39 de locuri luate in calcul in studiu au inregistrat miscari ascendente ale yield-ului, iar 15 au ramas neschimbate. Cea mai mare crestere a fost inregistrata in Dublin, cu yield-uri ce au crescut cu 75 de puncte baza pana la un procent de 4.5%. Mai multe piete, printre care Brussels, Praga, Berlin si Moscova, au inregistrat cresteri ale yield-ului cu 50 de puncte baza in timpul celui de-al treilea trimestru.

In sectorul industrial, indicele industrial CB Richard Ellis al yield-ului pentru regiunea EU-15 a crescut cu 23 de puncte baza in timpul trimestrului si in consecinta este cu 75 de puncte baza mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut. Treizeci si unui din cele 41 de locuri luate in calcul in studiu au inregistrat miscari ascendente ale yield-ului, iar 9 au ramas neschimbate si una a inregistrat o miscare mai slaba a yield-ulu. Cea mai mare crestere a fost inregistrata in Bratislava, cu yield-uri ce au crescut cu 75 de puncte baza pana la un procent de 7.5%. Singura reducere a yield-ului, de 50 de puncte baza a avut loca in Petersburg ajungand la un procent de 11%.

Sursa

17 octombrie 2008