Chirii cu 10% mai mici la inchirierea apartamentelor


Realitatea Romaneasca - 20.06.2006
 

Vara scade pretul chiriilor pentru apartamentele din Bucuresti.

Cel putin asa cred analistii imobiliari care explica aceasta scadere prin faptul ca studentii iau vacanta, iar cererea este mai mica. "Intr-adevar, pretul chiriilor va scadea in aceasta vara cu 8 - 10%, dupa care, pe la jumatatea lui septembrie, va reveni la valoarea din prezent. Este doar o scadere sezoniera", ne-a spus analistul imobiliar, Radu Zilisteanu. El crede ca evolutia chiriilor mai depinde si de deciziile Bancii Nationale privind "masurile de calmare a creditelor ipotecare".
Reamintim ca anul trecut chiriile au crescut brusc din cauza deciziei bancii centrale de a limita accesul la creditele ipotecare.

Tot mai multi bucuresteni sau provinciali nu au mai avut posibilitatea de a contracta un imprumut pentru o casa. Asa se face ca cei care visau sa devina proprietari s-au trezit obligati sa plateasca pe luna 200-300 de euro ca sa locuiasca intr-un apartament modest, dintr-un cartier "imbacsit".

Totusi, cine poarta vina pentru chiriile foarte mari ale apartamentelor din Capitala? Evident, chiriasii sunt cei care fac pretul. Proprietarul stabileste un pret mare, iar clientul il accepta. Chiar si atunci cand se negociaza pretul, tot proprietarul are ultimul cuvant.

Pretul apartamentelor vechi stagneaza

In ceea ce priveste valoarea la care sunt comercializate apartamentele, "putem vorbi de un moment de stagnare a pretului", crede Radu Zilisteanu. De asemenea, "in urmatorii doi ani, pretul acestora va scadea, dupa ce vor aparea tot mai multe locuinte noi".

In prezent, pretul unui apartament cu trei camere, de exemplu, variaza de la 55.000 de euro, in cartierele de la periferie, la 90.000-150.000 de euro in "zonele bune" ale Capitalei.


Realitatea Romaneasca
 

20 iunie 2006