Efectele crizei economice i-au adus pe mulţi chiriaşi, fie că vorbim despre persoane fizice sau despre agenţi economici, în situaţia de a nu-şi mai putea achita chiria la timp.

Chirie mai ieftinăLa fel de mulţi sunt şi cei care încă nu au ajuns în imposibilitate de plată, dar vor să reducă din cheltuielile pentru chirie.

Consultanţii imobiliari spun că cea mai la îndemână soluţie este renegocierea contractului şi adaptarea termenilor contractuali la noile circumstanţe economice.

"Cum majoritatea chiriilor au suferit ajustări de 15-20%, locatarii se simt îndreptăţiţi să-i ceară proprietarului să regândească preţul sau, în unele cazuri, să îngheţe euro la un anumit curs", explică reprezentanţii EuroMetropola.

Printre motivele pentru care proprietarul ar trebui să accepte aceste condiţii se numără:

·Nu este cea mai bună perioadă pentru a găsi chiriaşi solvabili

·Ar putea aştepta luni întregi până se va găsi un nou locatar, timp în care proprietarul va achita din buzunarul propriu cheltuielile de întreţinere.

·Acomodarea unui nou chiriaş ar putea prespune cheltuieli în plus pentru proprietar, precum zugravitul, inlocuirea unor obiecte sau mobilier suplimentar.

Relocarea

Consultanţii Eurometropola spun că în cazul în care renegocierea eşuează, singura variantă rămâne relocarea.

Cel mai mare avantaj este acela că stocul de spaţii de închiriat, pe toate segmentele, s-a diversificat, piaţa nu este încă în întregime a clientului, însă există mai multe variante pentru chiriaşi.

Locuinţe nevândute, scoase la închiriat

Pe segmentul rezidenţial, oferta s-a diversificat în special datorită acelor proprietari care deţineau mai multe imobile şi care nu au apucat să-şi vândă casele pe vârf de piaţă.

Odată cu debutul crizei, nu au mai reuşit să obţină preţul de vânzare aşteptat, singura soluţie rămânând cea a închirierii.

Birouri şi spaţii comerciale

În ceea ce priveşte acest segment, cel mai dramatic efect al recesiunii, falimentul , a adus pe piaţă spaţii comerciale şi de birouri eliberate de companiile care nu au mai rezistat.

Semnificativ de multe din cele care nu au ajuns încă în acest punct, s-au văzut totuşi, în situaţia de a renunţa la spaţiile de birouri extravagante, şi s-au reorientat spre spaţii mai ieftine.

Sursa

2 martie 2009