În România, chiriaşii sunt la mâna proprietarilor. Puţini sunt de acord să încheie contracte legale de închiriere a locuinţei. Iar cei care-o fac, fie cer bani în plus pentru impozitul la stat, fie declară în acte sume modice.

28384-chiriasii-la-mana-proprietarilor-urmariti-un-re.jpgNu doar statul iese păgubit din aceste afaceri pur româneşti. De voie, de nevoie, chiriaşul acceptă toate aceste condiţii. Şi renunţă astfel la drepturile lui.

În Capitală, proprietarii nu sunt deloc încântaţi de încheierea unor contracte, iar agenţii imobiliari îi asigură pe clienţi că este un aspect minor, care nu-i afectează.

"Riscă proprietarul, nu dumneavoastră. El nu-şi declară veniturile la stat", susţin aceştia.

În alte cazuri însă, proprietarii se dovedesc inventivi şi găsesc mijloace să ocolească legea.

În 2011, o persoană din sectorul 4 al Capitalei a încheiat un contract de închiriere pentru numai un leu, iar alte nouă persoane au declarat venituri cuprinse între numai doi lei şi patru lei anual. Cel mai des, însă, chiriaşii sunt de acord să evite contractul. Şi să-şi asume astfel o mulţime de riscuri.

Potrivit datelor de la administraţiile fiscale, în Capitală sunt închiriate oficial mai puţin de 100 de mii de locuinţe.

 

Sursa

3 December 2012