Aceştia speculează la maximum momentul şi cer chirii şi condiţii de plată deosebite. Cea mai mare cerere de anul acesta a fost pentru supermarketuri mici şi magazine de fashion. Anul acesta a reprezentat un an de stabilizare a preţurilor, iar cea mai dinamică zonă stradală în 2011 a fost Centrul Istoric.

22742-146768maxim.jpgCriza financiară din ultimii ani a schimbat deopotrivă atitudinea chiriaşilor, cât şi a proprietarilor de spaţii comerciale. În prezent, chiriaşii speculează la maximum momentul şi cer chirii şi condiţii de plată deosebite, în timp ce atitudinea proprietarilor a devenit mult mai flexibilă decât acum un an.

"Chiriaşii speculează la maximum momentul şi cer chirii şi condiţii de plată deosebite, inclusiv perioade de graţie. Mai nou, li se cere proprietarilor să îşi amenajeze pe cheltuiala lor spaţiile", a declarat, pentru Curierul Naţional, Costel Alecu, managerul departamentului de retail şi warehouse din cadrul companiei Regatta Real Estate.

Potrivit lui Alecu, şi atitudinea proprietarilor a devenit mai flexibilă decât acum un an, aceştia fiind dispuşi să accepte condiţii favorabile chiriaşilor pentru a reuşi să închirieze spaţiile şi, mai ales, pentru a avea certitudinea unui chiriaş pe termen cât mai lung.

Pentru spaţiile stradale din Bucureşti, cea mai mare cerere pentru anul acesta a venit în special din partea supermarketurilor şi a discounterilor interesaţi să deschidă unităţi de dimensiuni mai mici.

"Carrefour Market/Express, Mega Image, Lidl, Profi, Mic.ro profită de disponibilitatea spaţiilor şi de nivelurile scăzute de închiriere pentru a acoperi toate zonele oraşului. Există interes, însă, şi din partea retailerilor internaţionali de fashion, ei analizează piaţa în prezent şi caută locaţii reprezentative pentru flagship stores (cel mai reprezentativ magazin din reţeaua unui brand - n.r.)", a explicat, pentru Curierul Naţional, Carmen Ravon, senior consultant, în cadrul departamentulului de Retail al companiei Jones Lang Lasalle (JLL).

În ceea ce priveşte gradul de ocupare a spaţiilor comerciale, reprezentantul JLL ne-a precizat că gradul de ocupare pe principalele artere este de 90% şi de 80% pe străzile secundare. Potrivit reprezentantului companiei Regatta, gradul de ocupare este în acest moment de 70-75%, iar criza a schimbat foarte mult profilul chiriaşilor de pe marile artere comerciale din Capitală.

"A dispărut o categorie importantă de operatori, mai ales cei cu reţele de magazine. Magazinele de IT, cazinourile, shopurile de telefonie mobilă, showroom-urile auto, băncile şi-au redus numărul de locaţii. Ca reacţie au apărut operatori pe spaţii mici, business-urile de mică anvergură, eventual de nişă: minimarketuri, magazine de produse tradiţionale, outlet-uri etc.", a subliniat Costel Alecu.

Preţurile au scăzut cu 20-25%

În ceea ce priveşte preţurile pentru închirierea de spaţii comerciale, s-a înregistrat o scădere medie de 20-25%, iar reducerile cele mai importante s-au consemnat pe porţiunile fără vad comercial ale arterelor stradale, unde funcţionau preponderent bănci şi showroom-uri, a mai precizat reprezentantul Regatta.

În viziunea lui Carmen Ravon, 2011 a reprezentat un an de stabilizare a preţurilor. "Chiriile prime pe principalele artere comerciale au rămas neschimbate şi se situează între 60-75 euro/mp/lună. Comparativ cu anul trecut, chiriile pentru spaţii stradale s-au stabilizat. În plus, chiar dacă cererea va creşte, retailerii experimentaţi nu vor mai fi dispuşi să suporte o creştere nesustenabilă a chiriilor", este de părere reprezentanta Jones Lang LaSalle.

Evoluţia preţurilor, dependentă de pieţele mondiale

Pentru perioada următoare, Costel Alecu estimează că preţurile vor depinde foarte mult de evoluţia economică a României, dar şi a pieţelor mondiale.

"Evoluţia preţurilor va depinde de evoluţia economică a României, dar şi de evoluţia pieţelor mondiale - vezi criza europeană sau situaţia Greciei. În mod normal, preţurile nu ar trebui să mai scadă. Evoluţia viitoare va fi dictată în special de evoluţia consumului", estimează Alecu.

Centrul Istoric a fost cea mai dinamică zonă în 2011

În viziunea reprezentantei JLL, chiriile nu vor mai scădea, având în vedere că, faţă de nivelul anului 2008, acestea s-au redus deja cu până la 50% în unele cazuri. Totodată, potrivit lui Ravon, cea mai dinamică zonă stradală în 2011 a fost Centrul Istoric.

"Nu credem că se vor mai reduce chiriile, pentru că, faţă de nivelul anului 2008, s-au redus cu procente între 15%-50%. Cea mai dinamică zonă stradală în 2011 a fost reprezentată de centrul istoric, unde chiriile se situează la nivelul de 40-50 euro/mp pentru un spaţiu renovat de circa 100 de metri pătraţi. Alte zone cu chirii ridicate sunt Bulevardul Magheru, Calea Victoriei şi Dorobanţi", a afirmat Carmen Ravon.

Nu avem retail stradal cu vad definit

Cele mai acute probleme de pe această piaţă la ora actuală sunt reprezentate de lipsa unei zone de retail stradal cu un vad bine definit, deficitul locurilor de parcare şi trotuarele neadecvate.

"Când spun zona de retail stradal, mă refer la magazine unul lângă celălalt, cu profil asemănător. Retailerii de pe segmentul de lux au ales Calea Victoriei, o alegere logică datorită faptului că nu există alternative, iar pentru Bucureşti, Calea Victoriei este o zonă prestigioasă, cu hoteluri de lux şi obiective istorice. Totuşi, pe Calea Victoriei, parcarea este misiune imposibilă, iar distanţa mare între magazine descurajează orice potenţial cumpărător ce îşi poate permite să plătească pentru un brand de lux să pornească pe jos pe Calea Victoriei, pentru a vizita cele 5-6 magazine de interes. La aceasta adăugăm şi faptul că trotuarul nu este adecvat. Este vechi, cu denivelări şi îngust, pe anumite zone având loc doar o singură persoană", ne-a mai declarat Carmen Ravon.

Aceasta a dat drept exemplu bulevardul Magheru, unde nu există un vad definit, pentru că există chiriaşi de tot felul: agenţii de voiaj, agenţii aeriene, cazinouri şi farmacii, precum şi alte afaceri care au închis între timp.

Potrivit reprezentantei companiei Jones Lang LaSalle, piaţa spaţiilor comerciale stradale din Bucureşti este în urmă faţă de pieţele high-street din alte oraşe europene, dar este posibil ca în următorii 3-4 ani să se contureze o zonă puternică de high-street fashion, cel mai probabil în Centrul Istoric, Calea Dorobanţi sau chiar Calea Victoriei.

"Este posibil ca în următorii 3-4 ani să se contureze o zonă puternică de high-street fashion, unde cumpărătorii pot găsi toate brandurile în acelaşi loc, unde pot bea o cafea sau servi masa după shopping. Cel mai probabil, această zonă va fi centrul istoric, unde după terminarea lucrărilor vom avea străzi pietonale şi unde avem deja o prezenţă ridicată de cafenele şi restaurante. O altă zonă ar putea fi Calea Dorobanţi, unde parcarea este mai facilă, iar zona are o imagine foarte bună. Calea Victoriei are potenţial de creştere în condiţiile refacerii trotuarelor şi existenţei unei parcări", a conchis Carmen Ravon.

Capitala reprezintă o piaţă cu un potenţial ridicat în viziunea reprezentantului Regatta, care este de părere că Bucureştiul este foarte atractiv pentru marile branduri.

"Bucureştiul este foarte atractiv pentru toate brandurile internaţionale şi reprezintă o piaţă cu potenţial ridicat. În ultimul an, Bucureştiul a reprezentat o destinaţie turistică interesantă, având anul trecut un număr de aproximativ 2.000.000 de turişti, cifră care reprezintă un alt criteriu de selecţie relevant când discutăm despre atractivitate", a încheiat Costel Alecu.


Sursa

22 December 2011