0-904-b11chirie_hepta.jpgRata lunara este adesea aproape dubla fata de chirie. Cei care au un avans ar trebui sa cumpere acum, pentru ca nu exista sanse ca preturile sa scada. Contracteaza un credit doar atunci cand ai banii de avans sau risti sa te ingropi in datorii” - acesta este sfatul specialistilor imobiliari pentru romanii care stau cu chirie. Pentru ca proprietarii locuintelor solicita din ce in ce mai multi bani, iar chiriasul nu este, de multe ori, protejat printr-un contract legal, multi chiriasi isi doresc sa plateasca mai mult, dar pentru o casa a lor.

Desi, aparent, conditiile de creditare s-au mai relaxat si se poate obtine credit cu avans de numai 15a sau chiar deloc, prea putine banci acorda astfel de imprumuturi. In plus, sumele rambursate sunt foarte mari.

Pentru achizitionarea unei garsoniere de 70.000 de euro, de exemplu, cu un avans de 15% (adica 10.500 de euro), un cuplu din Bucuresti va imprumuta 59.500 de euro si va plati o rata fixa, in primul an de creditare cu dobanda de 5,95%, de 577,93 de euro, cu comisioane incluse.

Creditul se va intinde pe durata a 30 de ani. In lipsa avansului, cuplul ar putea contracta un credit pentru nevoi personale - 10.000 de euro rambursabili in zece ani, cu o rata lunara de 138 de euro. Rezulta ca salariul cumulat al celor doi trebuie sa depaseasca 1.200 de euro.

In cazul in care cei doi ar ramane intr-o garsoniera inchiriata in afara perioadei de criza - respectiv septembrie-octombrie, cand vin studentii - chiria lunara nu ar depasi 250-300 de euro.

Totusi, dupa plata chiriei mai multi ani, chiriasul nu ramane cu nimic, in timp ce in cazul cumpararii si apoi vanzarii apartamentului, chiar dupa trei ani, proprietarul isi poate recupera investitia, achitand creditul in avans. Si, eventual, va ramane si cu ceva bani.

Credit dupa un an la apartamentele noi

Cei care au insa avansul de 25% din suma necesara nu ar trebui sa astepte trambitatele reduceri de preturi, pentru ca acestea nu vor avea loc. „De-acum inainte ne asteptam ca preturile sa creasca intr-un ritm normal, adica de maximum 20% pe an. Pana acum, au fost cazuri in care majorarile au fost si de 100%, asta si pentru ca piata romaneasca era sub nivelul european”, sustine Ionut Bordei, partener in cadrul firmei de consultanta Eurisko.

Acesta ii previne pe clienti de faptul ca rata la banca este oricum mai mare decat chiria, astfel ca, aceia care-si doresc sa cumpere prin credit, ar trebui sa faca o proba: sa puna bani deoparte, cel putin sase luni - daca reusesc, va fi un pas important si pentru obtinerea avansului.

Ruxandra Cleciu, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare, le recomanda cumparatorilor apartamente noi. „Pentru acestea, in prima faza trebuia achitat numai 20%-25%, reprezentand avansul, iar restul peste circa un an, dupa finalizarea proiectului. Abia atunci se contracteaza creditul, astfel incat clientii au timp sa stranga bani de avans”, spune Cleciu, mentionand ca, in cazul apartamentelor vechi, in locul celor 25% ar putea fi luati in considerare banii pentru renovare. Pentru un credit cu avans, rata pentru o garsoniera ajunge la 509 euro/luna.

DE CE SA STAI CU CHIRIE

In Vest, taxele sunt mai mari

Chiar daca romanii prefera sa fie proprietari in casa lor, exista si avantaje atunci cand esti chirias. „Unii stau cu chirie pentru ca au afaceri care le vor aduce, peste ceva timp, bani mai multi pentru locuinta dorita”, spune Calin Clinciu, de la Euroest. Altii opteaza pentru chirie ca sa fie mobili si sa se poata muta oricand, eventual intr-o locuinta mai mare, mai bine pozitionata ori chiar intr-un alt oras. In plus, chiria pe o luna este in general mai redusa decat un credit lunar, diferentele, in cazul unei garsoniere, fiind chiar de 100%.

Majoritatea americanilor si circa 50% din populatia unor tari din vestul Europei - de exemplu Germania - stau cu chirie. Un motiv ar fi mobilitatea pe care o au de a se muta dintr-un oras intr-altul. In cazul Germaniei, impozitele constituie un aspect foarte important. In timp ce un german din Berlin plateste la stat 200 de euro pe an pentru 70 de metri patrati, un bucurestean achita, pentru aproximativ aceeasi suprafata, circa 100 de lei, respectiv 30 de euro.

Si costurile de intretinere sunt mai mici: lunar, germanul va plati cam 140 de euro pentru apa, gunoi, caldura, cablu TV, gradina s.a.m.d., iar romanul va achita pana la 100 de euro iarna si cu circa 40 de euro mai putin pe timp de vara. Daca si aceste costuri se vor alinia tendintelor UE, la fel ca preturile, ar putea fi mai convenabil sa fii chirias.

Sursa

9 October 2007