Închirierea unui spaţiu de 50 mp pe Bulevardul Magheru, din Capitală, scoate din buzunar 3.000 euro lunar. Poate părea o sumă însemnată, însă nu şi în comparaţie cu un spaţiu similar de pe Fifth Avenue, din New York, unde chiria lunară se apropie 90.000 euro. Bulevardul Magheru se află în a doua jumătate a clasamentului celor mai scumpe artere comerciale din lume, conform Cushman&Wakefield.

27971-bulevardul-magheru.jpgChiriile pentru spaţiile comerciale de pe Bulevardul Magheru au scăzut faţă de anul trecut, astfel că cea mai căutată arteră bucureşteană a coborât şase poziţii în analiza celor mai scumpe bulevarde comerciale din lume, ajungând pe locul 52 din 62. Pentru a închiria un spaţiu de 30 mp aici, un client trebuie să achite 1.800 euro/lună, preţul mediu fiind de 60 euro/mp/lună.

Fifth Avenue, din New York, nu mai este cea mai scumpă arteră comercială din lume. Bulevardul american a fost detronat, pentru prima oară în ultimii 11 ani. În prezent, primul loc al clasamentului este ocupat de Causeway Bay, din Hong Kong. Cine vrea să închirieze aici un magazin cu o suprafaţă de 30 mp trebuie să achite lunar o chirie de peste 55.000 euro.

  • Locul 1: Causeway Bay, Hong Kong – 1.858 euro/mp/lună
  • Locul 2: Fifth Avenue, New York – 1.767 euro/mp/lună
  • Locul 3: Avenue des Champs-Élysées, Paris – 797 euro/mp/lună
  • Locul 4: Ginza, Tokyo – 746 euro/mp/lună
  • Locul 5: Pitt Street Mall, Sydney – 673 euro/mp/lună

Chiria pentru un mic butic central pare să scadă odată cu distanţa faţă de Occident. Pentru un spaţiu comercial de pe Váci Utca, din Budapesta, chiria medie este de 90 euro/mp/lună, în timp ce cel mai circulat bulevard de la vecinii bulgari ocupă locul 59 în clasament – chiria medie pe Vitosha Blvd, din Sofia, este de 40 euro/mp/lună.

Moscova (locul 13) este cea mai scumpă capitală din Europa Centrală şi de Est, preţul de închiriere a unui magazin apropiindu-se de 300 euro/mp/lună. În acelaşi timp, în Kiev, pe Kreschatik Street, preţul se apropie de 200 euro/mp, iar în Praga, în Na Prikope/Wenceslas, chiria medie este de 175 euro/mp/lună.

 CITEŞTE ŞI: Cât te costă să ai pe cartea de vizită adresa Bd. Magheru, nr. 1

 

14 November 2012