Chiria – un lux chiar si in cartierele „Epocii de Aur“



Cotidianul - 11.12.2006
Veniturile mici ale romanilor care nu-si permit contractarea unui credit pentru achizitionarea unei locuinte au generat o crestere a chiriilor.

Pretul chiriilorDupa ce preturile apartamentelor din blocurile construite inainte de 1989 au crescut spectaculos in doar citiva ani, in prezent, acelasi fenomen se petrece si pe piata chiriilor. Cererea foarte mare si oferta redusa au facut ca proprietarii sa ceara mai mult de la an la an. In ultimii ani s-a constatat o majorare de aproximativ 50%, insa agentii imobiliari considera ca, in 2007, pretentiile proprietarilor nu vor creste in acelasi ritm. Asta si pentru ca deja chiriile au atins o limita care cu greu poate fi suportata din salariu, dar si pentru ca se egaleaza valoarea unei rate bancare pentru rambursarea unui credit imobiliar. Opiniile reprezentantilor agentiilor imobiliare difera, este drept, nu foarte mult, in ceea ce priveste nivelul chiriilor. Toti confirma insa aceasta crestere. Mai mult, apropiata aderare la Uniunea Europeana pare sa loveasca din nou pe piata imobiliara autohtona. Deja proprietarii incep sa alinieze chiriile autohtone la nivelul celor din UE.

Crestere continua

Preturile chiriilor la apartamentele de bloc din cartiere au crescut cu aproximativ 50-70% anul acesta, comparativ cu 2005. Si daca preturile ar ramine la acest nivel ar fi bine, dar specialistii imobiliari estimeaza cresteri accentuate pe segmentul inchirierilor de apartamente si pentru anul viitor. Pentru 2007, estimarile arata cresteri la chirii de 30%. Aceasta tendinta este valabila, potrivit lui Dan Costache, director de vinzari in cadrul agentiei imobiliare Stentor, pentru toate cartierele bucurestene, exceptindu-le pe cele recunoscute ca fiind scumpe, gen Baneasa sau Dorobanti. „Principala cauza a cresterii chiriilor este cererea foarte mare care este acoperita intr-o prea mica masura de catre oferta, pe de o parte, si majorarea pretului la vinzare a apartamentelor, pe de alta parte“, ne-a spus Dan Costache.

Daca in anul 2005 o garsoniera, in cartierul Militari, se inchiria cu aproximativ 200 de euro pe luna, in prezent, aceeasi garsoniera se inchiriaza cu 300 de euro pe luna.

BNR creste pretul chiriilor

Pretul chiriilorPretul de inchiriere pentru apartamentele cu doua camere, in cartierul Titan, de exemplu, dupa cum informeaza Stentor, este de 350-400 de euro pe luna, in timp ce un apartament asemanator se inchiria anul trecut cu doar 200-300 de euro pe luna. Preturile sint valabile pentru apartamentele care au imbunatatiri, precum si o amplasare mai buna in cartierele respective.

La apartamentele de trei camere, cresterile au adus pretul la 400-500 de euro pe luna, comparativ cu 2005, cind pretul de inchiriere era de 300-400 de euro pe luna. Preturile pentru apartamentele de patru camere, care nu prea sint cautate de chiriasi, intrucit si cheltuielile de intretinere sint mai mari, au ajuns in acest an la 450-600 de euro, in timp ce, in 2005, acestea nu depaseau ca pret de inchiriere 550 de euro pentru o luna.

Aceeasi opinie

Procentul de crestere este acelasi si in cazul altor agentii imobiliare. Reprezentantii agentiei imobiliare Cagead, in baza inchirierilor facute in acest an catre persoanele care au solicitat locuinte in blocuri din cartierele construite inainte de 1989, informeaza ca preturile de inchiriere pe acest segment au crescut cu aproximativ 60-70%. Potrivit Cristinei Ivan, agent imobiliar in cadrul firmei Cagead, o garsoniera se inchiria anul trecut, in zona Militari, cu 140-170 de euro, acum pentru o locuinta asemanatoare platindu-se 200-240 de euro pe luna, in functie si de pozitionarea blocului in cartier.

Chirii aliniate la UE

„La un apartament aflat intr-un bloc mai catre centru chiria este mai scumpa“, a spus Cristina Ivan. In Rahova, un apartament cu doua camere se inchiriaza acum cu 250-350 de euro, in timp ce, in 2005, pentru acelasi apartament se plateau 150-200 de euro pe luna, potrivit Cagead.

In Salajan si in Pantelimon, situatia este asemanatoare, preturile, spre exemplu, la apartamentele de trei camere crescind in acest an pina la 350-400 de euro, de la 200-270 de euro pe luna anul trecut. Potrivit Cristinei Ivan, un apartament cu patru camere in cartierul Berceni se inchiriaza in prezent cu 500 de euro pentru o luna, anul trecut chiria perceputa pentru astfel de apartamente fiind de 300-350 de euro pe luna.

Cresterile preturilor de inchiriere sint similare pe ansamblul cartierelor de blocuri obisnuite. „Pretul la chiriile din cartierele bucurestene obisnuite a crescut pentru ca proprietarii tind sa il alinieze la cele din UE“, a spus Cristina Ivan. Potrivit agentului imobiliar Cagead, preturile din cartierele bucurestene nu sint cu mult peste cele ale zonelor normale din Italia.

Presiune pe garsoniere

Cele mai cautate locuinte sint garsonierele si apartamentele cu doua camere. „Presiunea este pe garsoniere si apartamentele cu doua camere pentru ca acestea sint cele mai ieftine, atit ca intretinere, cit si ca chirie“, ne-a spus Dan Titel, director de vinzari la firma Domus Imobiliare. Fiind cele mai cautate, preturile la acestea au crescut cu cel putin 50% fata de anul trecut. Potrivit lui Dan Titel, o garsoniera in 2005, indiferent in ce cartier, se inchiria cu 100-150 de euro. Pretul cerut de catre proprietari anul acesta oscileaza intre 200 si 250 de euro. Apartamentele cu doua camere se inchiriau, potrivit firmei Domus Imobiliare, anul trecut cu 200-300 de euro, acum chiria variaza intre 350 si 400 de euro pe luna. Cresteri mai mici la pretul de inchiriere s-au inregistrat la apartamentele de trei camere care au ajuns sa coste anul acesta in jur de 400 de euro, de la 350 cit costau anul trecut. Cel mai putin a crescut chiria la apartamentele de patru camere. „Apartamentele de patru camere sint cele mai putin cautate, pe de o parte pentru ca au chiria mare, dar si din cauza ofertei care este mai scazuta pe acest segment“, a precizat Dan Titel. Reprezentantul Domus Imobiliare spune ca si anul viitor se vor inregistra cresteri ale pretului de inchiriere la apartamentele de cartier, intrucit cererea depaseste cu mult oferta.

Piata chiriilor creste si in 2007

Cresterea preturilor la apartamente si scaderea numarului de persoane tinere care isi vor mai permite sa faca un credit ipotecar pentru a locui in apartamentul propriu si nu cu chirie vor determina cu siguranta o crestere a cererii pe piata inchirierilor, iar efectul asupra pretului cerut de proprietarii care inchiriaza apartamentele proprii se va face si el resimtit. Estimarile reprezentantului agentiei imobiliare Stentor arata cresteri ale pretului de inchiriere la apartamentele din blocurile de cartier de 20-30% pentru anul 2007.

„Previziunile pentru anul viitor sint destul de sumbre pentru cei care vor fi nevoiti sa-si caute un apartament spre inchiriere, asta pe fondul cresterii preturilor la apartamente o data cu mult asteptata integrare in Uniunea Europeana si al normelor destul de restrictive impuse de BNR pentru creditarea populatiei“, a precizat Dan Costache. Totusi, si aceasta piata depinde foarte mult de nivelul salariilor.

Daca acestea nu vor creste in acelasi ritm cu preturile alimentelor, hainelor si ale utilitatilor, atunci proprietarii vor fi nevoiti sa scada din pretentii. De asemenea, o relaxare a politicii de creditare pentru achizitionarea sau construirea de locuinte ar putea genera o cerere mai scazuta, deoarece unii dintre actualii chiriasi se vor gindi tot mai insistent la posibilitatea de a avea o locuinta proprie. Ramine de vazut cum va fi resimtit socul UE de catre piata imobiliara romaneasca.

Articol integral in Cotidianul

Nicu Stan, Valentin Baesu
Cotidianul
 

11 December 2006