China analizează modul în care poate oferi un sprijin suplimentar Zonei euro. Guvernul de la Beijing ia în calcul posibilitatea de a mări fondul de urgenţă alocat Europei, pentru a rezolva criza datoriilor suverane. Cu o rezervă valutară ce depăşeşte 3.000 miliarde dolari, China pare să fie printre puţinele soluţii de a salva de la faliment anumite state europene.

23283-angela_merkel_si_wen_jiabao.jpgPremierul chinez Wen Jiabao a anunţat că guvernul chinez analizează cum poate salva Europa de la colaps, una dintre soluţiile momentane fiind majorarea fondurilor de urgenţă destinate crizei datoriilor. Declaraţiile au fost făcute cu ocazia unei vizite la Beijing a cancelarului german, Angela Merkel. Cu toate acestea, premierul chinez nu a făcut nicio promisiune clară în ceea ce priveşte contribuţia la Facilitatea Europeană de Stabilitate Financiară (EFSF) sau la Mecanismul European de Stabilitate (ESM).

„China ia în calcul şi creşterea participării la soluţia crizei din Zona euro, prin Facilitatea Europeană de Stabilitate Financiară (EFSF) sau prin Mecanismul European de Stabilitate (ESM)”, îl citează Mediafax pe Wen Jiabao.

Mecanismului European de Stabilitate, un fond permanent cu resurse de 500 de miliarde de euro, urmează să intre în vigoare în iulie şi va înlocui EFSF, un fond temporar, folosit pentru a ajuta Irlanda, Portugalia dar şi pentru două pachete de împrumuturi financiare destinate Greciei.

China, printre puţinele soluţii de a salva Europa de la faliment

Autorităţile de la Beijing au declarat, în repetate rânduri, că un euro stabil este în interesul economiei internaţionale. Conform estimărilor specialiştilor, circa un sfert din rezervele valutare ale Chinei sunt în moneda europeană, ceea ce poate explica susţinerea oficialilor chinezi.

Datorită rezervei valutare ce se ridică la 2.500 miliarde euro (3.200 miliarde dolari), China este privită ca o potenţială soluţie pentru a scăpa Europa de la faliment. Cu toate acestea, reprezentanţii chinezi au fost precauţi în ceea ce priveşte promisiunile de contribuţie la fondurile de salvare a Europei şi, în discuţiile recente, premierul Wen Jiabao i-a atras atenţia cancelarului german că „Europa trebuie să îşi facă temele”, înainte de toate. 

CITEȘTE ȘI: Din 2012, guvernul chinez renunţă la măsurile menite să scadă preţul locuinţelor


3 February 2012