Vânzările de proprietăţi comerciale au ajuns la un nivel record de 31,2 miliarde de dolari. Valoarea tranzacţiilor imobiliare comerciale din statul asiatic este dublă faţă de cea din Statele Unite ale Americii.

Foto:adevarul.roChina este una dintre puţinele ţări din lume pentru care 2009 a însemnat o creştere a tranzacţiilor din piaţa imobiliară.

Segmentul achiziţiilor de proprietăţi comerciale este chiar campion la nivel mondial.

În prima jumătate a acestui an, în Statele Unite ale Americii s-au vândut proprietăţi în valoare totală de 16,2 miliarde de dolari, aproape jumătate din cifra anunţată de China, în timp ce în Marea Britanie suma a fost de 13,7 miliarde.

„Nu există nici o îndoială.  China va deveni un jucător important pe piaţa tranzacţiilor comerciale în faţa ţărilor vestice", spune Dan Fasulo, managing director Real Capital, companie de analiză a pieţei imobiliare internaţionale.

Statul, salvarea pieţei

Cum a fost posibilă această creştere, de aproximativ 22%? Guvernul a schimbat condiţiile pentru accesarea de credite, făcându-le mult mai accesibile. Creşteri au fost şi pe segmentul de birouri, unde, în trimestrul al doilea, s-au vândut cu 13% mai multe suprafeţe decât în primele trei luni. Una dintre cele mai mari tranzacţii a fost făcută chiar de curând, când Soho China Ltd, cel mai mare developer din Beijing, a cumpărat un spaţiu de retail şi office pentru 359 de milioane
de euro.

 

Sursa

1 septembrie 2009