Balonul imobiliar din China este tot mai aproape să se spargă, este concluzia unui raport publicat de Academia de Științe Sociale, citat de China Daily. Analistul economic Nouriel Roubini spunea de curând: Chinezii au construit enorm. Numai că acum au blocuri goale, aeroporturi pustii şi autostrăzi către nicăieri. Toate aceste proiecte duc la investiţii neperformante.

15678-china.jpgCei de la businessinsider.com au capturat, cu ajutorul Google Maps, o serie de imagini ale proiectelor imobiliare sau orașele construite care nu sunt locuite.În total, este vorba despre nu mai puțin de 64 de milioane de locuințe în care nu stă nimeni.

Prețurile apartamentelor din marile orașe au fost mult supraevaluate, în ciuda măsurilor restrictive impuse de guvernul de la Beijing.

Conform unei anchete realizată în peste 30 de orașe mari din China, proprietățile imobiliare din 11 orașe au prețuri ce depășesc de la 30% la 50% un indice de referință care ține cont de 11 factori, printre care infrastructura și puterea de cumpărare.

Diferența ajunge chiar la 70% în unele orașe. Conform cifrelor oficiale, prețurile apartamentelor erau în luna octombrie mai mari cu 0,2% față de luna anterioară și cu 8,6% față de perioada similară a anului trecut.

Guvernul de la Beijing a început să impună măsuri împotriva creșterii prețului la apartamente încă din luna aprilie, una dintre ele fiind interzicerea băncilor de a acorda credite pentru cei care vor să-și cumpere un al treilea apartament.


Sursa

17 decembrie 2010