Piaţa imobiliară chineză a devenit în 2009 numărul unu în lume la capitolul investiţii, înaintea Statelor Unite, potrivit statisticilor companiei Cushman & Wakefield.

Pe fondul unei creşteri economice impresionante, chinezii au reuşit să atragă investiţii de 156 de miliarde de dolari, faţă de numai 38 de miliarde în Statele Unite.

Economia chineză a crescut în ultimul trimestru din 2009 cu aproape 11%. Economia asiatică a reprezentat astfel, pentru toţi investitorii o oază de speranţă în furtuna recesiunii economice globale.

China a devenit piaţa auto numărul unu şi cel mai mare exportator din lume. Acum, mai adună o medalie de aur: cea mai activă piaţa pentru investiţiile imobiliare.

Economia asiatică a reuşit să atragă anul trecut plasamente de 156 de miliarde de dolari în imobiliare, de 2,4 ori mai mult faţă de 2008.

Spre comparaţie, Statele Unite, liderul anterior, au reuşit să strângă doar 38 de miliarde de dolari, în scădere cu 64% faţă de nivelul din 2008. Declinul important din Statele Unite a fost cauzat de nivelul ridicat al creditelor neperformante acordate dezvoltatorilor imobiliari.

În acest context, specialiştii Cushman & Wakefield se aşteaptă ca tendinţa favorabilă pentru investiţiile imobiliare în China să se păstreze şi în 2010, pe fondul creşterii economice puternice şi a dependenţei mai reduse de finanţări.


Sursa

4 March 2010