Sătulă să vadă piaţa imobiliară blocată, o companie a găsit un concept revoluţionar pentru a vinde case: loterie. Pe scurt, proprietarul îşi scoate la vânzare casa cu preţul pe care îl doreşte, iar compania le propune clienţilor să plătească 10 euro pentru şansa de a câştiga casa. În momentul în care se ajunge la suma solicitată de proprietar, se organizează o tragere la sorţi. Astfel, un viitor norocos proprietar va câştiga chiar mai multe vile şi apartamente pentru doar 10 euro fiecare. Momentan, cea mai scumpă proprietate de vânzare prin acest sistem este de 700.000 euro.

26061-marsilia-bun.jpgCompania care a decis să folosească sistemul loto pentru a vinde proprietăţi este situată în sudul Franţei, dar tranzacţiile se desfăşoară în mare parte pe internet. Astfel, pentru fiecare client care este dispus să plătească 10 euro, există o şansă de a câştiga o locuinţă. şi nu este vorba despre construcţii cu o calitate îndoielnică. Din contră, multe dintre ele sunt situate în cele mai bune zone ale Franţei, ba chiar au design semnat de arhitecţi prestigioşi. De exemplu, în acest moment este de vânzare o vilă din Marsilia, cu o suprafaţă de 115 mp, construită pe două etaje, cu piscină şi grădină de 435 mp. Preţul este de 700.000 euro. Momentan, doar un sfert dintre clienţii necesari au cumpărat tichete. Abia după ce va strânge întreaga sumă, se va face tragerea la sorţi.

26059-b-sur-mer.jpgO altă proprietate interesantă este situată în zona Banylus sur Mer, la doar 14 km de graniţa cu Spania. Este una dintre zonele cele mai căutate de turişti, datorită climei plăcute aproape tot anul. De data aceasta este vorba despre un apartament cu o suprafaţă utilă de 57 mp, două camere, două băi şi o terasă orientată către mare. Apartamentul se vinde mobilat, pentru un preţ de 302.100 euro, dar poate fi obţinut cu numai 10 euro, prin sistemul implementat de compania franceză.

26060-istres-bun.jpgUn alt apartament, de 90 mp şi trei camere, se vinde pentru un preţ de 210.000 euro sau pentru un bilet la loterie de 10 euro. Proprietatea este situată în Istres, regiunea Provence-Alpi-Coasta de Azur.

Clienţii care nu câştigă, îşi pot primi banii înapoi

Clienţii au reacţionat bine la acest sistem, mai ales ca nu au aproape nimic de pierdut. Unii dintre ei aleg să cumpere mai multe bilete, motivaţi fiind de faptul că, la sfârşit, dacă nu câştigă, pot primi banii înapoi. Totuşi, compania impune o limită de maximum cinci bilete cumpărate.

Fiind vorba despre o loterie si nu de un joc de noroc, agenţia a fost obligată să gândească şi să posteze pe site regulamentul de rambursare a sumelor angajate de cei care au avut ghinion. Condiţia este ca aceştia din urmă să-şi solicite restituirea banilor în scris. Or, până acum numai 8% dintre participanţi au avut astfel de pretenţii” a explicat Laetitia Palermo, director de comunicare.

Tot la loterie sunt vândute şi maşini, cu preţuri care pornesc de la 2 euro

Tot pentru a întruni toate reglementările legale, compania cumpără proprietăţile, înainte de a le scoate le vânzare. Astfel, firma devine proprietarul şi apoi vinde la nivelul de preţ dorit.

„Am pornit de la constatarea că proprietarii reuşesc cu greu să vândă. Uneori, trebuie să aştepte între 8 şi 12 luni. La rândul lor, cumpărătorii nu pot obţine un credit. În prezent, 40% dintre dosarele depuse sunt respinse de bancheri, iar preţurile se menţin la cote ridicate. Prin urmare, am încercat o soluţie alternativă”, a explicat Laetitia Palermo.

Primii câştigători au fost anunţaţi în luna mai. Este vorba despre un cuplu care a câştigat astfel o vilă de 110 mp, pentru care a plătit 40 de euro. Succesul acestui sistem a motivat compania organizatoare să scoată la vânzare şi alte bunuri, de exemplu maşini, pentru care biletele pot fi de 10 euro, cinci euro sau doi euro.

CITEȘTE ȘI Cartierul Giuleşti: jumătate periculos, jumătate avantajos

 

 

20 August 2012