Problemele financiare cu care se luptă de ani întregi au transformat Grecia într-un tărâm al oportunităților imobiliare. Piața este inundată de oferte de nerefuzat, pe măsură ce proprietarii încearcă să își transforme proprietățile în lichidități. Cei mai interesați de achiziții, în acest context, sunt investitorii străini, fie ei mici sau mari. Dar în spatele prețurilor prea bune pentru a fi adevărate, există capcane care trebuie evitate. Piața imobiliară din Grecia este un teren minat, în aceeași măsură în care este oportunitate de achiziție.

37633-grecia_real_estate.jpgÎn Grecia, tranzacțiile imobiliare se fac fără un registru electronic pentru evidența datelor. Cei mai mulți greci au moștenit proprietățile de la rude, iar moștenirile au un statut special, potrivit legilor locale. Moștenitorii au drepturi preferențiale, dar pentru a le obține, ei trebuie să urmeze un set de proceduri, astfel încât să devină el proprietarul, iar istoricul clădirii să fie la zi.

„Oportunitățile de investiție în imobiliarele grecești sunt fabuloase. Dar pentru a-și proteja proprietățile, investitorii străini trebuie în primul rând să găsească un avocat competent și de încredere, care să îl însoțească în urmarea procedurilor. Este absolut necesară o implicare permanentă și directă, urmărirea fiecărui pas, pentru o tranzacție de succes”, a explicat pentru IMOPEDIA.ro Bouklaidou Tassos, antreprenor grec.

Înregistrarea tranzacțiilor imobiliare se face manual, și doar avocații au acces la aceste informații

Fără registre locale computerizate, fiecare zonă are registre completate manual, pentru fiecare tranzacție. Aceste documente pot fi accesate doar de avocați, aceștia fiind singurii care pot determina statusul titlului de proprietate. Avocații pot spune dacă terenul sau construcția este liberă de sarcini și, în caz că există probleme, el poate ghida clientul în rezolvarea acestora. În condițiile în care aprope orice tranzacție imobiliară din Grecia se face cu avocat, recomandările vin în număr mare, din toate direcțiile, ceea ce nu aduce întotdeauna avantaje.

„În Grecia, fiecare persoană care a vândut sau cumpărat vreodată o proprietate, cunoaște cel puțin un avocat. Această informație poate fi de folos, ai recomandări de la rude, prieteni, vecini… Dar când ești străin și vii să cumperi, intri pe teren necunoscut. Din obișnuință, vânzătorii vor recomanda un avocat pe care îl cunosc ei. Cumpărătorii trebuie să ia în calcul faptul că vânzătorul nu este întotdeauna bine intenționat. Riscurile sunt prea mari. Clientul trebuie să găsească o cale mai sigură pentru a alege un avocat independent, de încredere”, continuă antreprenorul grec.

Pentru siguranța cumpărătorului, tranzacțiile imobiliare nu se fac fără avocat și inginer civil

O situație similară se întâlnește și în cazul inginerilor civili, care joacă un rol la fel de important în încheierea unei tranzacții imobiliare în Grecia. Clienții care vor să știe pe ce își dau banii și cum poate evolua în timp proprietatea lor, nu pot omite acest aspect.

„Inginerii civili sunt recomandați, în încheierea unei tranzacții, pentru a clarifica dacă o anumită clădire a respectat normele de construcție și dacă proprietarul are voie să construiască pe acel teren, la ce înălțime, în ce dimensiuni etc. Anumite zone, precum insulele, au instituit drept obligatorii anumite stiluri arhitecturale”, explică Bouklaidou.

Cei care au ales să cumpere o proprietate care pare lipsită de orice probleme legale, trebuie să se asigure că aceasta este înregistrată într-o zonă forestieră sau arheologică, în așa fel încât să nu poată fi revendicată de stat sau neeligibilă pentru construcție. Ca în orice altă tranzacție, vecinii ar putea oferi informații pertinente și oneste despre regiune, cu problemele și avantajele aferente. Dacă se optează pentru încheierea tranzacției, cumpărătorul trebuie să știe că nu devine proprietar până când tranzacția nu este înregistrată legal. În plus, cumpărătorul este responsabil cu taxele notariale sau de orice altă natură și cheltuielile de înregistrare a tranzacției.

CITEȘTE ȘI:

7 iulie 2015