Orice act de vânzare-cumpărare sau închiriere pentru clădirile de locuit pafarat începând cu 1 ianuarie 2011 trebuie să fie însoţit de un certificat energetic, eliberat în prealabil de către auditori acreditaţi, se arată în prevederile Legii 372/2055.

15836-0-47036-certificatenergetic_bf02a9a1b6.jpgPotrivit actului normativ, prin certificatul energetic potenţialul cumpărător sau chiriaş este informat asupra performanţei energetice a apartamentului, exprimată, în principal, prin consumul total anual specific de energie în kWh/mp arie utilă, respectiv prin consumul de căldură anual specific pentru încălzire, apă caldă de consum şi iluminat, eficienţa energetică a apartamentului, prin încadrarea acestuia într-o clasă energetică (de la clasa A- eficienţă energetică ridicată, la clasa G- eficienţă energetică scăzută), funcţie de consumul total anual specific de energie.

Prevederile referitoare la obligativitatea certificatului energetic pentru operaţiunile de vânzare, achiziţie sau închirierea de locuinţe, incluse în articolul 13, alineatele 1 şi 2 din Legea 372/2005, au fost amânate de către Guvern până la 1 ianuarie 2011, prin Ordonanţă de Urgenţă.

Conform site-ului de specialitate imopedia.ro, pentru întocmirea unui audit este nevoie de o inspecţie generală a clădirii şi de toate actele de natură tehnică ale imobilului.

Certificatul energetic este valabil 10 ani

După semnarea contractului de prestare servicii de certificare energetică, procedura propriu-zisă include pentru început etapa de analizare a documentaţiei tehnice existente şi de culegere a informaţiilor direct pe teren, prin relevare. Ulterior, se determină prin calcul (manual sau se pot utiliza doar softuri validate de MDRT) consumurile de energie aferente sistemelor de instalaţii din clădire (încălzire, apă caldă menajeră, iluminat, climatizare şi ventilare) astfel încât să se poată încadra clădirea într-una din clasele de eficienţă energetică de la clasa A (foarte eficient energetic) la clasa G (foarte puţin eficient energetic).

În procesul de întocmire a unui certificat de performanţă energetică pentru locuinţe (apartamente, case), beneficiarul va furniza auditorului documentele şi informaţiile tehnice pe care acesta le solicită.

Pe lista solicitărilor se găsesc, printre altele: planul de arhitectură al apartamentului, poziţionarea acestuia în bloc (de colţ, parter, ultim etaj, de mijloc, lângă un gang, deasupra unui spaţiu comercial, etc.), număr camere şi tip, an construcţie bloc, poze de faţade ale blocului, eventual terasă şi subsol (conducte), stare instalaţii subsol, structura pereţilor exteriori (BCA, zidărie cărămidă, beton, beton + BCA, panouri tristrat etc.), starea terasei, etc.

Conform statisticilor oficiale, majoritatea clădirilor vechi din România sunt încadrate în clasele energetice C şi D, având consumuri specifice anuale pentru încălzire, apă caldă de consum şi iluminat peste 200 kWh/mc/an.

Certificatul energetic odată eliberat este valabil 10 ani de la data emiterii şi se elaborează de către auditori energetici pentru clădiri, persoane fizice atestate.


Sursa

3 January 2011