Auditorii Energetici susţin că poziţia notarilor, cum că celebrul certificat energetic n-ar fi obligatoriu, este greşită şi ilegală. Notarii au decis, încă de anul trecut, că certificatul energetic este doar opţional la vânzarea sau închirierea unei proprietăţi.

15901-locuinte_50536400.jpgAstfel, subliniază Asociaţia într-o declaraţie de presă, potrivit Hotărârii nr. 335 a UNNPR, la art. 2, alineatul 2 se specifică: "Cumpărătorul sau chiriaşul, după caz, consimt să dobândească prorpietatea sau folosinţa imobilului respectiv, pe riscul lor, asumându-şi orice răspundere cu privire la efectele prin nedeţinerea informaţiilor cuprinse în conţinutul certificatului de performanţă energetică a clădirii".

În opinia AAEC, UNNPR oferă soluţii care instigă la comiterea unei ilegalităţi şi solicită Guvernului, şi în special Ministerului Dezvoltării, exprimarea unui punct de vedere clar şi emiterea de urgenţă a unui document legislativ care să oblige la respectarea prevederilor europene.

De asemenea, Asociaţia mai susţine că unul dintre motivele care au dus la amânarea cu un an a introducerii obligativităţii certificatului energetic susţinut de UNNPR a fost că insuficienţa auditorilor energetici. Emilia-Cerna Mladin, preşdeintele AAEC spune că în ultimul an, numărul auditorilor energetici acestora s-a dublat, ceea ce poate susţine activitatea de auditare a locuinţelor.


Sursa

6 January 2011