Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) face demersuri pentru a facilita reintroducerea, in maximum 2 luni, a obligatiei de a prezenta un certificat termic la vanzarea sau inchirierea locuintei. Prelungirea cu un an a termenului initial, prin ordonanta de urgenta, contravine legislatiei europene si ar putea aduce sanctiuni Romaniei.

sursa:capital.roLegislatia privind obligatia prezentarii unui certificat de atestare termica, in momentul vanzarii sau inchirierii locuintei, are la baza o directiva europeana emisa inca din 2002 si intrata in vigoare in 2006.

Transpunerea legislatiei la nivel national in Romania s-a facut de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei, in 2005, cu data de intrare in vigoare 1 ianuarie 2007, momentul aderarii la spatiul Uniunii Europene.

Deoarece unele tari, printre care si Romania, nu au dispus de un numar suficient de experti autorizati pentru eliberarea certificatelor, Comisia Europeana a oferit o amanare de maximum 3 ani la aplicarea legislatiei.

In consecinta, la 1 ianuarie 2010 cel tarziu, Romania ar fi trebuit sa dispuna de toata infrastructura necesara, iar cei care doresc sa vanda sau sa inchirieze o locuinta sa poata face rost cat mai usor de un certificat de atestare termica. Lucrurile nu stau insa deloc asa....

Sursa

25 January 2010