Certificatul care face pretul casei


Cotidianul - 31.07.2006
 

In citiva ani, populatia nu va mai putea sa vinda, sa inchirieze sau sa construiasca o casa daca imobilul nu va avea certificat energetic.

Certificatul energetic se elibereaza de catre administratia publica locala de unde proprietarul este arondat. „Legea nu a intrat inca in vigoare, dar populatia poate depune documentatia si poate obtine eliberarea certificatului energetic de pe acum“, ne-a spus Dan Berbecaru, vicepresedintele Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri (AAEC). Legea, care a fost elaborata pentru a ne alinia cerintelor Uniunii Europene, va intra in vigoare pe 1 ianuarie 2007 si va fi aplicabila din 2009 dupa unii, din 2010 dupa altii.

Primul pas pentru intocmirea certificatului energetic este completarea unei cereri-tip la Directia de Urbanism si Amenajarea Teritoriului din cadrul primariei de unde fiecare proprietar face parte. Cererea contine caracteristici ale constructiei, printre care suprafata totala a pardoselii spatiului incalzit, precum si tipul cladirii. Proprietarul va mai mentiona in aceasta si sursa principala de incalzire, tipul instalatiei de incalzire, precum si caracteristicile instalatiei de apa calda de consum. Daca nu va avea un astfel de certificat, proprietarul nu va putea vinde sau inchiria locuinta. Agentii imobiliari spun ca acesta va afecta si preturile locuintelor, deoarece vor fi preferate cele care au acest certificat. „Din 2009, trebuie sa aiba certificat energetic fiecare cladire care se construieste sau se tranzactioneaza“, spune Laszlo Borbely, ministru delegat pentru Lucrari Publice.

Nivelul urmator

Pentru pasul urmator, proprietarul trebuie sa gaseasca un auditor energetic care poate fi persoana juridica sau persoana independenta. Rolul auditorului energetic este de a face expertiza tehnica a cladirii si de a intocmi un un raport de expertiza energetica a cladirii. Expertiza tehnica presupune masurarea suprafetelor cladirii, controlul anvelopei cladirii, confruntarea facturilor la utilitati si multe altele. Raportul stampilat si semnat de catre auditor va fi depus la primarie, unde se va primi un numar de inregistrare. Pretul pentru eliberarea unui certificat energetic variaza, in functie de suprafata cladirii, intre unu si patru euro metrul patrat.

„Daca suprafata este mai mica, pretul va fi mai mare, cu cit suprafata este mai mare, cu atit si pretul va fi mai redus“, a mai spus Dan Berbecaru. De asemenea, pretul va scadea daca suprafata este repetabila, cum este cazul apartamentelor de bloc sau al celor care detin mai multe proprietati. Eliberarea certificatului energetic se face numai catre proprietarul sau administratorul cladirii, adica un administrator va putea scoate certificat energetic pentru toata scara. Eliberarea actului fara de care cladirea nu va putea fi construita, vinduta sau inchiriata va dura 30 de zile. „Celor 30 de zile cit dureaza eliberarea certificatului de la primarie li se mai adauga inca doua sau trei saptamini, timp necesar auditorului pentru intocmirea raportului energetic“, a precizat Dan Berbecaru.

Citeste articolul integral in Cotidianul

Nicu Stan
Cotidianul
 

31 iulie 2006