Din ianuarie, devine obligatorie certificarea energetică a locuinţelor tranzacţionate. Legea ar putea bloca de tot tranzacţiile cu locuinţe vechi şi să crească tranzacţiile pe blocuri noi

Georgescu: Asociaţiile de proprietari nu vor fi dispuse să efectueze certificare din cauza costurilor prea mari.

Începând cu 1 ianuarie 2010, orice operaţiune de vânzare sau închiriere a unei locuinţe nu va mai putea fi efectuată dacă respectiva unitate locativă nu are un certificat care să ateste clasa energetică din care face parte.

Lipsa unei metodologii pentru auditarea energetică a blocurilor vechi ar putea să aducă un blocaj, în opinia unor specialişti. Legea este în vigoare din 2007, însă numai pentru locuinţele noi. De la anul, ea va afecta şi locuinţele vechi.

Unii reprezentanţi imobiliari spun că această situaţie ar putea să blocheze tranzacţiile de pe segmentul de locuinţe vechi şi să crească tranzacţiile pe blocuri noi. Alţi jucători de piaţă consideră că certificarea energetică va fi doar un resort pentru cumpărători, să negocieze şi mai mult preţurile apartamentelor vechi.

Un alt posibil efect - ar putea să se "întoarcă roata" la Prima Casă, iar clienţii să se orienteze pe apartamente noi, mai ales că în cazul tranzacţiilor din programul guvernamental clienţii încearcă să încheie contractele cât mai repede, iar legea prevede ca toate proiectele rezidenţiale demarate începând cu 2007 să aibă un certificat energetic la recepţie, chiar dacă au fost finalizate înainte de 2010.

Astfel, dacă în prezent circa 75-80% din locuinţele achiziţionate prin Prima Casă sunt apartamente vechi, în opinia reprezentanţilor imobiliari acest procent va coborî la doar 5-6% după intrarea în vigoare a legii. "Această lege îi va determina pe potenţialii cumpărători să analizeze mai atent un imobil şi să negocieze mai mult preţul pentru achiziţionarea apartamentelor cu indice termic scăzut. În acest fel, legea va încuraja scăderea preţurilor pentru acest segment de apartamente. Avantajul va fi astfel de partea apartamentelor noi şi apartamentelor vechi reabilitate termic", a declarat, într-un comunicat, Răzvan Muntean, manager general al portalului imobiliar Imopedia.ro

Legea nr. 372/2005, aplicabilă din ianuarie 2010, presupune obligativitatea existenţei unui certificat energetic la încheierea unei tranzacţii imobiliare, lipsa acestuia conducând la anularea contractului de vânzare-cumpărare.''Costuri de ordinul sutelor de euro''

"Obtinerea certificatului energetic presupune alocarea unei sume de ordinul sutelor de euro, in functie de suprafata imobilului evaluat, ceea ce pentru proprietari reprezinta un cost redus, asemanator cheltuielilor cadastrale. Intrucat marja de negociere poate ajunge in prezent pana la 15-20%, un astfel de cost nu-l poate determina pe vanzator sa-si supraestimeze valoarea proprietatii", a mai spus Razvan Muntean.

Pe termen scurt, lipsa metodologiilor de implementare ar putea ingreuna procesul de tranzactionare, insa nu atat de mult incat sa blocheze piata imobiliara pe termen mediu sau lung, potrivit reprezentantilor imobiliari.

De asemenea si Claudiu Georgescu, presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale pentru Constructii din Romania (APMCR), sustine ca lipsa unei metodologii pentru certificarea energetica la apartamente va bloca in primele luni vanzarea apartamentelor din blocurile vechi.


Sursa

17 November 2009