Cererile de retrocedare, doar pana la 30 noiembrie
Libertatea - 25.11.2005
 


Munti de scrisori au sosit la redactia "Libertatea" cu intrebari despre Legea 247/2005, privind retrocedarea terenurilor agricole si a padurilor. Am solicitat ministrului agriculturii, Gheorghe Flutur (foto), sa raspunda nelamuririlor cititorilor nostri, intrucat pe 30 noiembrie e ultima zi cand se mai pot depune cereri. Iata o parte din raspunsuri.

Maltezu Nicolae, Constanta. A mostenit pamant de la fratele sau defunct, impreuna cu 3 nepoti ai sai, dar titlul s-a eliberat doar catre nepoti.
Raspuns: Titlul de proprietate eliberat la cererea celor trei nepoti ai defunctului nu poate fi lovit de nulitate deoarece acestia aveau vocatie succesorala. Lovirea de nulitate absoluta a titlurilor de proprietate este prevazuta in titlul V - art III Legea 247/2005. Calea de atac pentru anularea titlului e sesizarea instantelor judecatoresti. Fiind depasit termenul de depunere a cererilor, nu se mai poate depune cerere pentru cele 8 ha pentru care a fost eliberat titlul de proprietate. insa pentru diferenta de suprafata (15 ha) ce urmeaza a fi retrocedata, persoanele indreptatite pot depune cerere de restituire.

Batea Matei, Resita, solicita sa fie despagubit de primaria Faget pentru terenuri pe care le-a detinut si pe care s-au construit case si statia de alimentare cu apa a orasului.

Raspuns: Din discutia cu primarul orasului Faget, rezulta ca petentul nu detine acte de proprietate pentru cele doua terenuri in calitate de mostenitor al fostului proprietar. Pentru lamurirea situatiei este necesara adresarea cu cerere de retrocedare a suprafetelor la comisia locala de fond funciar Faget, cu actele doveditoare pentru suprafata solicitata, pana cel tarziu pe 30 noiembrie 2005.

Dica Dumitru, Bucuresti -nu a fost trecut pe titlul de proprietate la emiterea acestuia.

Raspuns: Nu e nici o nenorocire daca fratii dv. nu v-au trecut pe titlu. Trebuie aflat numarul titlului emis, iar apoi se deschide actiune in instanta, pentru iesirea din indiviziune la titlul care a fost emis pe numele fratilor. Acestia sunt chemati in instanta de judecata cu titlul care se supune dezbaterii succesorale, dupa ce instanta constata ca aveti vocatie succesorala la averea parintilor decedati.

Marina Dohi - Libertatea

25 November 2005