Marile oraşe din Canada înregistrează o creştere semnificativă a numărului de tranzacţii pe segmentul rezidenţial. Totodată, preţurile au urcat rapid în această vară, astfel că autorităţile iau în considerare implementarea unor măsuri pentru a domoli activitatea prea intensă de pe sectorul real estate.

31431-5506_adj.jpgSectorul real estate din Canada revine în forţă vara aceasta – în luna iulie, numărul tranzacţiilor din câteva mari oraşe a urcat peste aşteptări. Odată cu cererea, a crescut simţitor şi preţul locuinţelor, potrivit datelor oficiale.

  • Vancouver – numărul tranzacţiilor de pe segmentul rezidenţial a crescut cu peste 40% faţă de luna iulie a anului anterior
  • Calgary – s-a înregistrat o creştere de 17% a numărului de tranzacţii
  • Toronto – numărul de locuinţe vândute în luna iulie a fost cu 16% mai mare faţă de anul precedent

„În Vancouver, numărul tranzacţiilor a revenit la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, din 2010 şi până acum”, declară pentru publicaţia Globe and Mail economistul Diana Petramala.

La începutul anului 2012, Ministerul Finanţelor a înăsprit normele de creditare, în special în sectorul împrumuturilor imobiliare. Deşi iniţial au privit cu neîncredere această măsură, canadienii s-au adaptat rapid noilor condiţii de piaţă – după o perioadă de acomodare, angajaţii care îndeplinesc toate criteriile impuse de bănci nu au ezitat să contracteze un credit imobiliar, astfel că numărul tranzacţiilor a urcat semnificativ.

Intensificarea activităţii din sectorul real estate le dă de gândit autorităţilor, care iau în considerare implementarea unor măsuri de domolire a preţurilor, notează publicaţia canadiană. Ministrul de Finanţe Jim Flaherty a declarat că se analizează diverse opţiuni de încetinire a activităţii imobiliare, în contextul în care, în cele mai mari oraşe din Canada, a urcat atât preţul locuinţelor vechi, cât şi cel al proprietăţilor nou construite. Cu toate acestea, încă nu a fost luată nicio decizie.

CITEŞTE ŞI: Poţi să te îmbogăţeşti din imobiliare? Numai respectând anumite principii

 

3 September 2013