Cererea pentru spaţii industriale şi logistice a scăzut anul trecut, astfel încât numărul chiriaşilor a ajuns la nivelul de acum opt ani, conform ultimului raport publicat de Colliers International. Pentru acest segment, vestul Bucureştiului a rămas cea mai căutată zonă. Nici 2012 nu este marcat de optimism: analiştii se aşteaptă ca tranzacţiile industriale să fie limitate.

23534-magazin11.jpgÎn 2011, segmentul industrial a fost caracterizat de stabilitate, cu doar 10.000 mp noi livraţi în Bucureşti, în cadrul facilităţilor de tip built-to suit. Comparativ cu anul precedent, cererea pentru spaţii industriale şi logistice s-a diminuat cu 10%, corespunzător unui nivel de ocupare similar celui înregistrat în 2004, arată cel mai recent raport publicat de Colliers International.

Bucureştiul rămâne cel mai important pol logistic din România pentru domeniile de producţie şi fabricaţie. Volumul total de tranzacţii a depăşit 76.000 mp în 2011, din care o treime este reprezentată de înnoiri şi renegocieri. Deşi presiunea asupra chiriilor persistă, majoritatea chiriaşilor continuă să îşi concentreze atenţia asupra facilităţilor care le oferă deopotrivă spaţii de calitate şi un nivel corect al chiriei.

„Similar anilor precedenţi, cei mai mulţi chiriaşi au optat pentru locaţii de la periferia vestică a Bucureştiului. Jumătate din cererea înregistrată anul trecut a fost determinată de operatori logistici, o altă parte semnificativă fiind reprezentată de chiriaşi existenţi care şi-au relocat sau extins spaţiile industriale”, declară Viorel Opaiţ, director al Departamentului Industrial al Colliers International Romania.

Volumul total de tranzacţii de închiriere intermediate de Colliers anul trecut depăşeşte 44.000 mp, pe segmentul industrial de clasă A şi include:

  • Reînnoirea contractului de închiriere pentru spaţiul de 10.000 mp ocupat de IKEA în Bucharest West
  • Închirierea unei suprafeţe de circa 14.000 mp în Europolis Logistic Park, de către eMag
  • Închirierea unui spaţiu de peste 11.000 mp, de către Gebrüder Weiss

Tranzacţii majore s-au semnat şi în Mega Distribution Park, pentru care au optat companii ca Genesys, 3M şi Extrans. O altă tranzacţie importantă de închiriere, semnată în ultimul trimestru al anului 2011, vizează spaţiul de 4.000 mp preluat de Havi Logistics, în Chitila Logistics Park.

Anul acesta, tranzacţiile cu terenuri industriale nu vor fi numeroase

Având în vedere contextul economic în continuare incert, Colliers estimează pentru 2012 o evoluţie a pieţei industriale similară celei de anul anterior. Pe măsură ce majoritatea dezvoltatorilor importanţi prezenţi pe piaţă şi-au securizat deja suprafeţe de teren adiţionale pentru dezvoltări viitoare, tranzacţiile cu terenuri pentru uz industrial vor fi limitate.

Companii importante au decis să îşi relocheze operaţiunile în afara României pentru prima oară în 2011, iar spaţiile astfel eliberate vor fi ocupate în viitorul imediat. În 2012, operatorii logistici vor continua să influenţeze în mod activ cererea. De asemenea, o parte a acordurilor de outsourcing vor expira şi, astfel, unele companii ar putea opta pentru schimbarea operatorului logistic. În plus, pe măsură ce acordurile de închiriere expiră, va urma o creştere a interesului şi eforturilor proprietarilor pentru a-şi menţine actualii chiriaşi.

CITEŞTE ŞI Condiţiile aspre de finanţare vor limita semnificativ investiţiile din piaţa imobiliară în 2012

 

20 February 2012