În România, deşi stocul de spaţii moderne de logistică destinate închirierii a crescut progresiv, cererea rămâne la fel de mare. Aceeaşi consultanţi de la CB Richard Ellis-Eurisko sunt de părere că investitorii speculativi vor avea din ce în ce mai puţin loc pe piaţă pe măsură ce sectorul se va maturiza.

Cererea de spaţii industriale rămâne ridicată în RomâniaLa nivel regional se constată o tendinţă tot mai mare de extindere a activităţii pe pieţe neexploatate încă pe măsura potenţialului lor.

Pe măsură ce stocul de spaţii logistice moderne s-a extins, multe pieţe din Europa Centrală şi de Est au consemnat o intesitate mai mare a activităţii chiriaşilor. Un imbold considerabil l-a dat şi raportul dintre costurile de construcţie în creştere şi cererea mare ce au făcut ca tarifele de închiriere să se menţină pe un trend crescător.

În Republica Cehă spre exemplu, nivelul total de ocupare era în prima jumatate a anului trecut cu până la 83% mai mare în comparatie cu perioada corepunătoare din 2007. În Polonia cererea a continuat să fie dispersată pe tot teritoriul ţării şi peste 50% din stocul modern de logistică este acum localizat în afara regiunii Varşovia. Cererea din partea ocupanţilor pe pieţele bine dezvoltate, precum Franţa sau Olanda s-a diminuat în prima jumatate din 2008 din în special din pricina lipsei unui stoc de calitate disponibil.

Studiile consultanţilor de CB Richard Ellis relevă faptul că multe dintre ţările din regiune înregistrează şi o evoluţie specifică structurilor mai mature pe măsură ce operatorii de logistică îşi extind reţelele pe pieţele noi.

Indicatorii recenţi şi cei pe termen lung reflectă o stabilitate relativă a sectorului industrial din Europa, atât din punct de vedere al ocupării, cât şi al investiţiilor.

Atributele puternice ale acesti nişe imobiliare sunt veniturile relativ mari din profit şi nevoia scăzută pentru creşterea nivelului de închiriere. Având în vedere că tranzacţiile din străinătate în prima jumatate a anului 2008 au reprezentat mai bine de jumatate din totalul investiţiilor din sectorul industrial, devine tot mai evident că plasamentele în acest sector se reprofilează la nivel internaţional, mai susţin reprezentanţii CB Richard Ellis.

În România, deşi stocul de spaţii moderne de logistică destinate închirierii a crescut progresiv, cererea rămâne la fel de mare. Directorul departamentului industrial al CB Richard Ellis-Eurisko, Marian Orzu, este de părere că faţă de începutul lui 2008 şi chiar faţă de 2007, numărul tranzacţiilor a scăzut, dar asta înseamnă ca piaţa a ajuns la maturitate şi, mai ales, ca investitorii speculativi vor avea din ce în ce mai puţin loc în această piaţă.

Sursa

7 January 2009