C:\WINDOWS\Desktop\BI - RUN_nona\info_run_capital_0108.html

 

ghid1.gif (733 bytes) infotitlu.gif (651 bytes)
  
Cererea de locuinte de lux este in continua crestere, afirma specialistii din sectorul imobiliar

GARDIANUL:
05.05.2004

                   Sechelariu: Peste 4-5 ani, ANL nu va mai acorda credite ipotecare

             Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) va renunta la acordarea creditelor ipotecare in urmatorii patru-cinci ani, cu conditia ca piata pentru acest tip de imprumut sa fie suficient de dezvoltata, a declarat, ieri, Sergiu Sechelariu, secretar de stat in Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT), in cadrul Forumului Imobiliar, organizat de FinMedia si Piata Financiara.

"ANL a promovat creditul ipotecar pentru ca exista foarte putine societati care sa ofere acest produs. Vom ramane pe piata pentru a controla preturile si pentru a atrage cat mai multe firme. Dupa cativa ani, vom vinde portofoliul detinut", a spus Sechelariu. Oficialul MTCT a precizat ca locuintele construite prin ANL se adreseaza celor care nu-si permit sa-si achizitioneze o casa la preturile practicate de societatile ce ofera credite imobiliare.

 "Nu putem subventiona pe cei care au bani. Preturile ANL sunt de 300 dolari pe metru patrat, in timp ce alte societati practica tarife de circa 600 dolari pe metru patrat. In timp, dupa ce creditul imobiliar se va dezvolta, ANL va renunta la acest serviciu", a mai spus Sechelariu. Potrivit acestuia, in perioada 2001-2004, ANL a finalizat peste 1.000 de apartamente si case, livrate beneficiarilor in regim de credit ipotecar. Totodata, in acelasi interval, ANL a construit aproape 7.900 de apartamente, destinate inchirierii catre tineri.

             "Intentionam sa adoptam toate masurile pentru a creste gradul de inchiriere la circa 25% din populatie. Un prim-pas va fi realizat prin stabilirea unor chirii modice, de circa 200.000 de lei pentru tinerii de sub 35 de ani care nu au inca posibilitatea sa-si cumpere un apartament", a mai spus reprezentantul MTCT.

               Apartamentele pierd teren in fata vilelor

              Pe de alta parte, potrivit reprezentantilor societatilor financiare, preturile apartamentelor au inregistrat o majorare semnificativa in ultimii ani, astfel incat este mult mai profitabil ca populatia sa se orienteze catre case. "Cota apartamentelor la bloc a atins nivelul in care este mai rentabil sa-si faca o casa.

             In ceea ce priveste moneda de referinta pentru preturile la case, aceasta va fi euro", a declarat Carmen Retegan de la Domenia Credit. Potrivit acesteia, o conditie necesara pentru dezvoltarea pietei imprumuturilor imobiliare este crearea unei piete secundare. "In prezent, sumele sunt asigurate din depozite, insa trebuie identificata o piata secundara. Aparitia pietei de capital va conduce la dezvoltarea afacerilor imobiliare", a mai spus Retegan.

             Chiriile continua sa creasca

            Daca s-a mai redus cererea pentru apartamente in schimb, au crescut solicitarile pentru spatii de birouri. Cu toate ca ne situam pe ultimele locuri in clasamentul tarilor europene privind suprafata aferenta birourilor la 1.000 de locuitori, potrivit Ioanei Momiceanu, director al societatii CB Richard Ellis, numarul spatiilor de inchiriat a crescut cu 60% fata de anul trecut. "Cererea sufoca oferta.

            Daca la Budapesta sau Varsovia se inregistreaza un declin privind constructia de birouri, la Bucuresti si in Praga se observa o crestere a acesteia. In plus, in Romania se inregistreaza cea mai mare crestere din Europa Centrala si de Est in ceea ce priveste stocul de birouri, ce depaseste in prezent 350.000 metri patrati", a mai spus Ioana Momiceanu. In ceea ce priveste chiriile, potrivit reprezentantei CB Richard Ellis, este posibil ca acestea sa creasca.

           "Chiriile au crescut artificial, ca urmare a modificarii monedei de referinta. Astfel, in prezent, nivelul chiriilor din Romania este aproape egal cu acela din Praga. Insa daca cererea va continua sa depaseasca oferta si numarul companiilor nou infiintate va creste cu siguranta ca si chiriile sa vor majora pana la nivelul suportabilitatii locale", a conchis Ioana Momiceanu.

 Ilinca Teodoriu

 
 

5 May 2004